Jagten er gået ind på danske teknologivirksomheder
De sidste tre år har udlændinge købt danske it-virksomheder for 27 milliarder kroner. 2014 satte rekord pga. salget af Nets. Men tendensen fortsætter i 2016 med salg for knap otte milliarder kroner i årets tre første kvartaler. Det viser tal fra MergerMarket, som Revision & Rådgivningskoncernen BDO har analyseret.
Og fremgangen skyldes blandt andet, at de nordiske lande har skabt attraktive betingelser for virksomheder indenfor it - og software. Det siger Jakob Sand, der er ansvarlig for køb og salg af virksomheder hos BDO.
- Der er ingen tvivl om, at Danmark og Norden er en attraktiv region for teknologivirksomheder. Det er jo ikke det nye Silicon Valley. Men vi har et miljø omkring virksomhederne med iværksættertræning med dygtige og højtuddannede mennesker og med fonde, der kan støtte teknologivirksomheder, siger han og fortsætter:
- Og så er der også erfarne folk, a la dem vi ser i Løvens Hule (iværksætterprogram på DR, red.) der kan gå ind og hjælpe og rent faktisk har noget erfaring med at drive teknologivirksomheder og at vokse internationalt, siger Jakob Sand.
Appetit på ”Anti-Skype”
Den typiske opkøbskandidat er ikke længere det klassiske eksempel med tre unge it-nørder i en kælder, der opfinder en succes og bliver hovedrige. Post-finanskrisens opkøbere er mere kræsne, og frem for alt mindre risikovillige. De går efter modne virksomheder, som har vist deres værd i en årrække.
- Der er en stor appetit på det, som jeg kalder ”Anti-skype”. Det er virksomheder, som er vokset langsomt ved at levere noget software og apps til en niche af kunder, som er blevet loyale abonnenter, siger han.
Også hos it-virksomhedernes talerør, IT Branchen er efterspørgslen på dansk blevet bemærket. Ifølge formand Cecilia Bonefeld-Dahl er en af forklaringerne, at der er blevet skabt innovative miljøer herhjemme, fordi andre mere traditionelle brancher har haft brug for at udvikle sig i en mere teknologisk retning.
- Man kan nævne fintech (teknologi udviklet til finansbranchen, red.), hvor den traditionelle branche, repræsenteret ved f.eks. Finansrådet eller andre, går ind og støtter nogle kontormiljøer, hvor der sidder mange af de her unge teknologitunge virksomheder, siger hun.
Opkøbere er mere internationale
Ifølge BDOs tal er der alene i 2016 blevet solgt 15 danske teknologivirksomheder til udlændinge. Heriblandt virksomheden GolfBox fra Silkeborg, der leverer software til golfklubber, som netop er blevet opkøbt af australiere.
Disse lande har postet flest penge i danske teknologivirksomheder de seneste tre år:
- •
USA for 2,265 mia. euro = 16,85 mia. kr.
- •
Sverige for 1,078 mia. euro = 8,02 mia. kr.
- •
Norge for 227 mio. kr = 1,69 mia. kr.
- •
Kina for 49 mio. euro = 365 mio. kr.
- •
Finland for 18 mio. euro = 134 mio. kr. Kilde: MergerMarket/BDO
De udenlandske investorer er traditionelt set kommet fra vores nordiske naboer fra Sverige og Norge. Men i de seneste år er også amerikanske, britiske og kinesiske opkøbere begyndt at melde sig på banen. Ifølge Jakob Sand handler det blandt andet om, at købet af en dansk virksomhed også er en billet til det nordiske marked.
- Det er attraktivt for de udenlandske købere, fordi det nordiske marked ellers kan være svært at komme ind på selv, siger han.
Og af samme grund er der ikke umiddelbart grund til at begræde, at magten over virksomhederne skifter nationalitet, mener BDO. For de udenlandske købere har som oftest som strategi at beholde hovedsædet og virksomheden i Danmark
- Det er ikke sådan, at arbejdspladserne forsvinder. I langt de fleste tilfælde så beholder køberne den lokale kompetence og industrividen, der er omkring den teknologi man leverer til kunderne, og lader den blive i Danmark, siger Jakob Sand.
IT-branchen: husk de små
Helt så positivt ser Cecilia Bonefeld-Dahl fra IT-branchen ikke på udviklingen. Hun mener, at mange mindre danske it-virksomheder har svært ved at skaffe kapital, fordi de hjemlige fonde fokuserer meget på de mellemstore virksomheder, som allerede har bevist deres værd. Derfor rykker nogle af dem til andre lande, eksempelvis USA.
- Ud fra en tanke om at skabe danske virksomheder og arbejdspladser, så mister vi altså nogle i svinget dér. Og der har vi noget, vi skal øve os på. Så vi også kan få flere danskere til at købe danske virksomheder, siger Cecilia Bonefeld-Dahl.
Samlet set er der i 2016 indtil videre blevet opkøbt 190 danske virksomheder, indenfor alle brancher, for godt 40 milliarder kroner.
Opkøb af danske teknologivirksomheder de seneste fem år
- •
2016: (1-3. kvartal) opkøb for 1,074 milliarder euro = 7,99 mia. kr.
- •
2015: for 425 mio. euro = 3,16 mia. kr.
- •
2014: for 2.162 mia. euro = 16,01 mia. kr. (hovedsageligt Nets)
- •
2013: 35 mio. euro. = 260 mio. kr.
- •
2012: 124 mio. eur = 922 mio. kr. kilde: MergerMarkets, analyseret af BDO