Simone købte en abe, der viste sig at være en and

Stor stigning i antallet af falske hjemmesider, der ser ægte ud, men er svindel

Simone Hansen fandt et godt tilbud på en Kay Bojesen abe på en hjemmeside, der så tilforladelig ud. Men siden var falsk og hendes penge er tabt (Foto: Jeppe Bruun Christensen © dr)

Teksten på hjemmesiden er på dansk, domænenavnet er .dk og priserne står i danske kroner, så umiddelbart ser det hele hæderligt ud. Men selvom hjemmesiden tager imod din betaling, så får du aldrig din vare. For siden viser sig at være falsk - og dine penge er tabt. Du er røget ind i en såkaldt 'falsk' hjemmeside, der er ren svindel. Den slags sider, særligt henvendt til det danske marked, bliver der flere og flere af.

Flere falske sider afsløres
Den danske mærkningsordning for e-handel, E-mærket, overvåger og scanner markedet for danske hjemmesider. I 2014 afslørede E-mærket 1131 falske hjemmesider, i 2015 var antallet af sider steget til mellem 1.500 og 2.000.
Forklaringen er, at hvor der er folk, med penge, er der også svindlere:

-Den eksplosive udvikling skyldes, at vi er lette ofre. Vi er det næstmest handlende folkefærd på nettet i EU, og omsætningen på nettet stiger eksplosivt, forklarer Jesper Arp-Hansen, direktør i E-mærket.

Dansk fup er typisk kinesisk
Selvom navnet på hjemmesiden er .dk, er det slet ikke sikkert, at siden rent faktisk ER dansk. Af de op mod 2.000 falske sider, der blevet fundet sidste år, havde 507 et navn, der endte på .dk. Men bagmændene befinder sig alligevel langt væk fra Danmark:

- Det er typisk folk fra Kina eller Østen, som står bag den her svindel. Og det er ofte organiseret. Vi har f.eks. set, at den her liste på de 507, der er der en enkelt mand der står bag alene de 85 af de her sider, siger Jesper Arp-Hansen..

Og svindlerne har for alvor fået øje på Danmark, for i 2014 fandt E-mærket kun 24 falske hjemmesider med domænenavnet .dk.

Aben, der var en and
En af dem, der er blevet snydt af en falsk hjemmeside er Simone Hansen fra Herning. For nogle uger siden fik hun et tilbud, der desværre viste sig at være alt for godt til at være sandt. Hun bestilte - og betalte - en Kay Bojesen træ-abe på jyskisenkram.com, til en pris, der lå 350 kr under butiksprisen. Men siden viste sig at være falsk, aben var så at sige en and.

- Jeg var bare hurtigt inde og bestille. Jeg var ikke inde og tjekke noget. Jeg tænkte det så bare så oprigtigt ud. Og jeg er aldrig før blevet snydt på nettet, siger Simone Hansen:

Klik på play.


Fordi hun havde betalt med Dankort, kunne hun gøre indsigelse og få sine penge tilbage, men banken har krævet at hendes betalingskort blev spærret og Simone har selv måtte betale de 150 kr., som det koster at få et nyt. Aben, den ser hun aldrig.

- Det er rigtig træls, det her. Alt det bøvl det har givet, siger hun til Penge på DR1.

Kan være svært at spotte fupsider
Historien er langt fra enestående. Og tit er det nærmest umuligt at se om en side er fup eller fakta, siger Jesper Arp-Hansen og viser hvorfor:

- Den her hjemmeside er et godt eksempel. Det er Dynepusheren.dk. En tidligere, reel, ordentlig netbutik, som nu er lukket, og overtaget af en kinesisk svindler, fortæller han.

Du kan sikre dig mod falske sider ved f.eks. at gå efter danske E-mærkecertificerede sider. Det er dog langt fra alle hæderlige, danske hjemmesider, der er med i mærkningsordningen.

Magasinet Penge handler i aften om plusser og minusser ved nethandel, kl. 21.55 på DR1