Skal banker forgylde aktionærer under historisk krise? Bankbestyrelser er delte

Erhvervsministeren opfordrer til samfundssind og til at skrotte udbyttebetalinger.

Danske Bank havde besluttet at sende 7,3 milliarder kroner ud til aktionærerne. Den plan har corona-pandemien nu lavet om på. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Budskabet fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) var utvetydigt, da han med bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, mandag fremlagde en fælles erklæring om, at bankerne skal hjælpe de tusindvis af nødlidende selskaber, som på kort tid har set deres eksistensgrundlag blive fejet væk af corona-krisen.

For ti år siden holdt samfundet liv i bankerne under finanskrisen. Nu er det bankernes tur til at holde liv i et erhvervsliv, der desperat mangler penge i kassen, lød meldingen fra erhvervsministeren:

- Det handler om samfundssind, og bankerne bør nu række hånden ud til de fleste danskere og virksomheder, så de kommer ud på den anden side af corona-krisen, sagde Simon Kollerup.

Men ikke bare krævede ministeren, at bankerne udvider kassekreditten for de konkurstruede virksomheder.

I

erklæringen
opfordres bankerne også til at droppe at sende deres overskud ud i lommerne på aktionærerne.

Konkret har bankerne nikket til at "genoverveje allerede planlagte udbyttebetalinger og aktietilbagekøb i lyset af den alvorlige økonomiske situation."

Ministeren er blandt andet bekymret for, at bankerne vil udnytte de lempede kreditkrav til at forgylde deres aktionærer.

- Hvis det sker, vil vi følge meget kontant op på det, sagde Kollerup.

De danske banker havde i forvejen udbytteplaner i skuffen for et

tocifret
milliardbeløb.

Men man skal være temmelig tonedøv for ikke at forstå budskabet fra regeringen om, at bankerne bør ophøre med at forgylde aktionærerne, vurderer erhvervskorrespondent Jakob Ussing:

- Det politiske signal fra Simon Kollerup er ikke til at misforstå: Bankerne skal lade være med at betale store summer ud til aktionærerne midt i en dyb økonomisk krise, hvor der er brug for, at bankerne er så velpolstrede som muligt, siger han.

Han tvivler på, at bankerne vil holde fast i udbetalingerne til aktionærerne, selv om de indtil for få dage siden holdt fast i, at regeringen ikke skulle blande sig i deres udbyttepolitik.

- Som situationen ser ud nu, kan jeg ikke forestille mig, at bankerne holder fast i at udbetale udbytte. En udbetaling af store udbytter vil kræve, at corona-krisen forsvinder meget hurtigt, og det er der ikke noget, der tyder på, siger Jakob Ussing.

DR
har spurgt bankerne, om fælleserklæringen mandag har ændret deres udbyttepolitik. Få et overblik her:

Danske Bank: 'Genovervejer' udbytte på 7,3 mia. kr.

Ind til i sidste uge var der 7,3 milliarder kroner på vej ud til aktionærerne. Det er omkring halvdelen af Danske Banks samlede overskud. (Foto: Nikolaj Skydsgaard © Scanpix)

Kort efter den fælles erklæring blev

offentliggjort
mandag eftermiddag, sendte Danske Bank en børsmeddelelse ud, hvor selskabet henviste til vendingen i
erklæringen
:

Banken "genovervejer" nu det planlagte udbytte til aktionærerne på 7,3 milliarder kroner.

Indtil sidste uge holdt banken fast i, at den ville udlodde 7,3 milliarder kroner, men nu har piben altså fået en anden lyd hos landets største bank.

Danske Bank skulle have holdt generalforsamling tirsdag i sidste uge. Det er også på generalforsamlingen, at udmålingen af udbyttet besluttes.

Danske Banks generalforsamling er dog udskudt, til der er faldet mere ro på.

- Indkaldelse til generalforsamlingen for 2020 vil finde sted, når det er muligt, og bestyrelsen vil løbende følge situationen tæt og revurdere, hvilket udbytte den vil foreslå, skriver Danske Bank i meddelelsen, som mandag eftermiddag blev sendt ud til markedet.

Danske Bank har mistet 39 procent af sin markedsværdi på en måned.

Nordea: Generalforsamling skudt til maj

Omkring 65 procent af Nordeas overskud sendes ud til aktionærerne. (Foto: Chris Helgren © Scanpix)

Nordens
største bank, Nordea, havde på generalforsamlingen planlagt at sende omkring syv milliarder kroner tilbage til aktionærerne i udbytte.

Men mandag udskød Nordea sin generalforsamling til foreløbig den 14. maj.

- Vi tager den her situation meget alvorligt og overvåger situationen tæt. På nuværende tidspunkt er der ikke foreslået ændringer til den ordinære generalforsamling, vi skulle have haft. Men vi har udskudt vores generalforsamling, og det betyder, at der er en periode, hvor vi kommer til at kommunikere, hvis der skulle ske noget i forhold til den generalforsamling, siger Bjørn Bøje Jensen, der er erhvervskundedirektør i i Nordea.

Da et selskabs planer om udbytter er såkaldte børsfølsomme oplysninger, skal markedet som det første orienteres, hvis et selskab laver om på sin udbyttepolitik.

- Hvad jeg personligt synes, kan jeg ikke udtale mig om. Vi er nødt til at kommunikere i

overensstemmelse
med lovgivningen. Men det, vi kan sige, er, at vi har udskudt generalforsamlingen til den 14. maj, og så er det op til bestyrelsen og aktionærerne at tage stilling til det, siger Bjørn Bøje Jensen.

Nordea har mistet 35,9 procent af sin markedsværdi på en måned

Jyske Bank: Beslutning om aktietilbagekøb på tirsdag

Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Jyske Bank har i et år kørt uden udbyttebetalinger til aktionærerne.

Til gengæld gør Silkeborg-banken brug af en anden metode til at berige aktionærerne, nemlig et aktietilbagekøbsprogram.

Det går ud på, at banken bruger sit overskud til at købe op i bankens egne

aktier
, hvorved aktierne stiger i værdi, fordi virksomhedens værdi simpelthen bliver fordelt på færre
aktier
.

Frem til august kører Jyske Bank et aktietilbagekøbsprogram til en værdi af 1,5 milliarder kroner. For nylig blev det vedtaget at udvide programmet fra 1 til 1,5 milliarder kroner:

- Vores aktietilbagekøbsprogram er stadig aktivt. Nu opfordrer regeringen og sektorerne til en genovervejelse af de ting, og det forventer jeg, der bliver truffet beslutning om engang i næste uge, siger Anders Dam, ordførende direktør hos Jyske Bank.

Ifølge den seneste opgørelse fra Jyske Bank havde banken fra august og frem til og med februar i år købt op i egne

aktier
for 864 millioner kroner.

- Jeg kan ikke udtale mig på en måde, som kan tolkes i retning af, hvad bestyrelsen finder på at gøre på tirsdag, det er ulovligt. Men vi udviser samfundssind. Ikke bare i den her fase. Det gør vi altid, siger Anders Dam.

DR
's erhvervskorrespondent Jakob Ussing tør dog godt knytte en vurdering til næste uges beslutning:

- Jyske Banks bestyrelse tager beslutning i næste uge, og mon ikke at bestyrelsen beslutter at stoppe bankens udlodning til aktionærerne, siger han.

Jyske Bank har mistet 41,9 procent af sin værdi på en måned.

Sydbank: Holder fast i udbytteplaner

Sydbank har suspenderet sit aktietilbagekøbsprogram, men holder fast i planerne om at udbetale udbytte. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Sydbank har indstillet, at der udbetales 341 millioner kroner i udbytte og tilbagekøbes

aktier
for 250 millioner kroner i år.

Udlodningen skulle være endeligt godkendt på generalforsamlingen den 19. marts. Den indstilling har Sydbank - trods corona - holdt fast i.

Men nu er generalforsamlingen udskudt til "senest otte uger efter, at regeringen stopper de forskellige

tiltag
, der er sat i værk", lyder det fra presseafdelingen, som også nævner, at aktietilbagekøbet er sat i bero.

- Aktietilbagekøbsprogrammet bringes i dag til ophør, da bankens bestyrelse af forsigtighedsårsager ikke ønsker at fortsætte programmet, idet de økonomiske

effekter
af Covid-19 er usikre, udtalte administrerende direktør Karen Frøsig i en fondsbørsmeddelelse i sidste uge.

Der har ikke været en meddelelse til markedet efter den fælles erklæring med regeringen mandag.

Sydbank har mistet 44,5 procent af sin værdi på en måned.

Spar Nord: Suspenderer udmeldinger

Spar Nord vil komme nærmere de finansielle forventninger, når der offentliggøres kvartalsrapport den 30. april. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Spar Nord har også aflyst sin ordinære generalforsamling, der skulle afholdes den 31. marts. Her skulle det ellers være besluttet at sende 430 millioner kroner ud til aktionærerne i udbytte.

Samtidig har Spar Nord foreløbig suspenderet alle finansielle forventninger - herunder forventninger til udbyttets størrelse.

- På baggrund af den betydelige usikkerhed har Spar Nords bestyrelse besluttet

midlertidigt
at
suspendere
bankens udmeldte finansielle forventninger, der lød på (...) et nettoresultat på 625-825 millioner kroner.

Spar Nord henviser til bankens kvartalsrapport for 1.

kvartal
, som offentliggøres den 30. april. Her vil de finansielle forventninger til året blive opdateret.

En ny generalforsamling vil blive indkaldt, når forsamlingsforbuddet er ophævet, og "situationen omkring Covid-19 forhåbentlig er mere stabil."

- Til denne generalforsamling vil bestyrelsen på ny forholde sig til resultatdisponeringen vedrørende regnskabsåret 2019, skriver Spar Nord i sin seneste selskabsmeddelelse fra i fredags.

Spar Nord har mistet 38,9 procent af sin markedsværdi på en måned.

Nykredit: Fastfryser kundekroner

Landets største långiver, Nykredit, har foreløbig udskudt sine udbyttebetalinger. Datterselskabet Totalkredit vil dog fortsætte med at sende kundekroner ud til sine kunder ved at modregne i deres gebyrer. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Landets største långiver, Nykredit, er ikke et børsnoteret selskab, men er primært ejet af realkreditkunderne gennem foreningen Forenet Kredit.

Til gengæld fordeler Forenet Kredit Nykredits overskud til kunderne i form af besparelser på lånet svarende til omkring 1.500 kroner om året per lånte million kroner.

Tilbagebetalingen til kunderne kaldes også for kundekroner og skulle fra næste år fastsættes på nye satser.

Men Nykredit har nu besluttet at fastholde de nuværende satser og har foreløbig udskudt beslutningen om at udbetale udbytte - som er det beløb, der sendes fra hovedselskabet og ud til ejerne af Nykredit, hvor Forenet Kredit ejer 79 procent.

Men Nykredit holder altså fast i, at der skal sendes kundekroner ud til kunderne i

datterselskabet
Totalkredit.

- Nykredit har en gruppe stærke danske ejere i ryggen – anført af Forenet Kredit. Vi har afstemt med ejerkredsen, at vi for nuværende fastholder den kapital, der er tiltænkt udbytte, i virksomheden. Ikke fordi vi mangler kapital. Nykredit er meget velpolstret.

- Men fordi, der ikke må herske den mindste tvivl om, at Nykredit står stærkt og er fuldt dedikeret til at løfte sit samfundsansvar og hjælpe så mange familier og virksomheder som muligt gennem den kommende tid, siger administrerende direktør Michael Rasmussen i en selskabsmeddelelse.

- I denne tid har vi et ansvar for at skabe finansiel tryghed, fortsætter han.

Nykredit planlægger at holde fast i sin ordinære generalforsamling den 26. marts. Her vil der dog ikke blive truffet beslutning om udbytte.