Skal du have briller?

Ser det hele utydeligt ud skal du måske overveje briller eller linser. Men hvad svarer sig bedst? Køb på internettet eller i udlandet, og kan du få tilskud?

Næsten halvdelen af alle danskere bruger briller. Blandt danskere over 60 år er det 90%. Skyldes det nedsatte syn alder, kan nogle klare sig med et par standardbriller fra supermarkedet. Men mange er nødt til at have specielle og dyrere briller.

Gode råd før du køber briller

  • Undersøg og sammenlign priser og service flere steder før du bestemmer dig.

  • Børn, ældre eller personer med særlige øjensygdomme kan få tilskud til briller.

  • Hav tålmodighed. Briller med flerstyrkeglas kræver tilvænning. Nogle optikere tilbyder en prøveperiode.

  • Overvej om du vil leje brillerne, eller om de skal betales kontant.

  • Bestem dig for briller eller kontaktlinser før end optikeren går i gang med at måle dit syn. Det er nemlig to forskellige målinger.

  • Undersøg priser og regn ud om et fast abonnement på f.eks. kontaktlinser kan betale sig.

  • Hvis du vil købe briller i et andet land kan der være mange penge at spare. Derfor bør du sætte dig grundigt ind i betingelserne ved handel over grænser.

  • Ved handel over nettet og i udlandet kan det være vanskeligt at få rettet fejl og mangler og få service på brillerne.

Tilskud til briller og kontaktlinser

Er man nærsynet, langsynet, har bygningsfejl eller forskellig synsstyrke på øjnene, gives der ikke tilskud til briller eller kontaktlinser.

Har man derimod defekter i hornhinden, smertende øjenlidelser, sygdomsbetinget dobbeltsyn, defekter i regnbuehinden o.lign. kan man få tilskud til briller eller kontaktlinser. Børn og unge, der er registreret eller indstillet af Statens Øjenklinik, kan også få tilskud samt børn under 10 år, der er langsynet på over +7,00.

Hvis man er så svagtseende, at man ikke kan læse med almindelige briller, kan man få hjælp hos amtets synscentral til fx at få særlige briller. Det er ofte øjenlægen eller optikeren, der henviser til amtets synscentral. Men man kan også henvende sig direkte for hjælp.

I særlige tilfælde kan pensionister, der er vanskeligt stillet rent økonomisk, søge om tilskud til briller og kontaktlinser efter loven om social pension.

Hvis man har tegnet en privat sygeforsikring, kan man få op til 50 % af udgiften til briller og glas samt kontaktlinser dækket, dog med et vist maksimumsbeløb. Tilskuddet gives også til briller og kontaktlinser købt på en fast abonnementsaftale eller leje.

Køber man briller eller kontaktlinser på Internettet, via postordre eller i et andet EU land, skal man dokumentere en synsprøve fra en dansk optiker eller øjenlæge for at få tilskud fra den private sygeforsikring.

Køb af briller i udlandet

Der er mange penge at spare ved at købe brillerne i udlandet. Det kan være på ferierejsen til f.eks. Kreta, eller man kan tage en to dages brilletur til Polen, hvor man bliver ført hen til en bestemt øjenlæge og får de nye briller dagen efter. Sverige er også billigere med briller end her i landet.

Man skal tænke sig lidt om, før man handler over landegrænser. Bliver der problemer med brillerne, er det ikke så ligetil at få rettet fejlen, når de er købt i udlandet, og man skal ikke umiddelbart regne med hjælp fra de danske optikere, og de er ikke forpligtet til at hjælpe.

Er der noget galt med brillerne eller linserne købt i et EU-land, kan man få hjælp af Forbruger Europa til at klage i det pågældende land. Det er gratis at henvende sig til Forbruger Europa, men det kan koste et klagegebyr, hvis sagen bliver behandlet ved et klagenævn i det pågældende land.

Briller til børn

Børn under 10 år skal ifølge ”Bekendtgørelse om optikervirksomhed” undersøges af lægen eller øjenlægen, før de første gang skal have briller hos optikeren. Det er for at sikre, at det ikke drejer sig om sygdom i øjnene.

Kontaktlinser til små børn bruges sjældent, men ved nogle øjensygdomme er kontaktlinser den bedste løsning for barnet. Det kan f.eks. være ved meget stor forskel på styrken i højre og venstre øje.

Man må regne med, at børnenes briller skal skiftes ca. hvert andet år, bl.a. fordi børnene vokser, og afstanden mellem øjnene og synsstyrken ændrer sig.

Briller til børn leveres ofte med brudsikre glas, så de kan tåle en eventuel mere hårdhændet behandling. Der er ofte også en glas- eller totalgaranti på børnebriller, hvor knuste glas erstattes med nye, og ødelagte brillestel repareres eller byttes. Eller man får rabat på knuste glas o.lign. Børn under 16 år kan få tilskud fra sygesikringen til glas og stel ved den første anskaffelse, samt når det er nødvendigt at skifte briller eller glas, hvis forældrene er vanskeligt stillet rent økonomisk.

Der kan også søges om tilskud til briller til fx hyperaktive børn, der ofte ødelægger deres briller.

Som nævnt kan børn under 10 år få tilskud til langsynethed på over +7,00.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk