Skandalen om varmechecken: Op mod 10.600 husstande fik fejlagtigt 6.000 kroner

Energistyrelsen har længe ventet undersøgelse klar om varmechecken.

Der kan være fejlagtigt udbetalt mere end 60 millioner kroner i varmechecks. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Et halvt år efter at 411.000 danske husstande fik en varmecheck på 6.000 kroner ind af døren, så har Energistyrelsen nu færdiggjort en undersøgelse om det tumultariske forløb.

Styrelsen når frem til, at mellem 1,6 og 2,6 procent fejlagtigt fik checken. Det svarer til op mod 10.600 husstande, der altså fejlagtigt har fået over 60 millioner kroner.

Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Men selv om du uberettiget har fået del i pengepuljen, så skal du ikke frygte, at skattefar kommer og konfiskerer pengene.

- Modtagere af varmechecken, der har modtaget denne på grund af fejl i data, er fortsat berettiget til varmecheck ifølge loven.

- Det skyldes, at retten til varmecheck hviler på oplysninger i datakilderne og ikke på faktiske forhold. Der er dermed heller ikke tale om fejludbetalinger i lovens forstand, skriver styrelsen.

Konkret har Energistyrelsen estimeret, at 6.570 borgere har fået varmechecks, fordi der i Bygnings- og Boligregistret har stået, at de fyrede op med for eksempel naturgas.

Men det har ikke været tilfældet, da de for eksempel har haft en billigere varmekilde som fjernvarme i stedet. Derfor har de ikke været berettiget.

Derudover vurderer styrelsen, at mellem nul og en procent af modtagerne kan have fået en varmecheck, selv om husstanden i 2020 tjente mere end 650.000 kroner.

Det vil altså sige op mod lige over 4.000 husstande har haft en indtjening i 2020, der burde have diskvalificeret dem for at få de 6.000 kroner.

Energistyrelsen slår dog også fast, at estimaterne er behæftet med stor usikkerhed.

Skattefri check til hårdt trængte danskere

Den skattefri check blev udbetalt automatisk til i alt 411.000 husstande sidste år.

Her kom der en check ind af døren, hvis beboerne i den enkelte husstand tjente under 650.000 kroner i 2020 og varmede deres hjem op med naturgas eller dyr fjernvarme.

Checken blev udbetalt 10. august automatisk, og hurtigt kom det frem, at tusindvis af borgere, der for længst havde skrottet deres gasfyr, alligevel fik checken.

Sidenhen voksede skandalen, da det kom frem, at der blandt modtagerne var 100 beboere på et botilbud, hvor mange brugte den skattefrie check på stoffer og gambling.

De mange historier fik daværende energiminister Dan Jørgensen (S) til at bestille et 'kritisk eftersyn', som der i dag er kommet svar på.

Blev du snydt for en varmecheck?

Ud over dem, der fejlagtigt har fået varmechecken, så er der også borgere, som faktisk skulle have haft den, men fik en lang næse i august sidste år.

De borgere får snart mulighed for at få sig en varmecheck, men denne gang sker det ikke automatisk.

Den supplerende ansøgningsrunde forventes at åbne 14. marts i år, skrev energiminister Lars Aagaard (M) i en orientering til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget i går, efter at en ny bekendtgørelse netop er trådt i kraft.

- Langt størstedelen af de husstande, der er berettiget til en varmecheck, har modtaget udbetalingen. For nogle husstande, som i henhold til loven er berettiget, har der imidlertid været forhold, der betyder, at de desværre ikke har modtaget checken automatisk, skrev ministeren.

Man har otte uger til at søge om en varmecheck på varmecheck.dk, hvor du allerede nu kan læse dig frem til, om du er berettiget til checken.