Politiet har i dag skredet til anholdelser i forbindelse med sagen om bestikkelse i forbindelse med det prestigefyldte milliardbyggeri ved 'Redmolen' i Nordhavn.
Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder over for DR Nyheder.
De anholdte er mellem 47 og 61 år, og der er tale om to nuværende direktører, en tidligere direktør samt en advokat, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse. Politiet har ligeledes ransaget otte adresser - deriblandt flere advokatkontorer.
De anholdte forventes løsladt efter endt afhøring hos Københavns Politi, lyder det fra politiet.
- Efter flere ugers efterforskning slog Københavns Politis afdeling for økonomisk kriminalitet torsdag morgen til mod flere adresser i hovedstadsområdet. Sagen omhandler bestikkelse i den private sektor (såkaldt returkommission), skriver politiet.
Ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om anholdte fra tre forskellige selskaber.
Blandt de sigtede er Peer Kisbye, der er direktør og medejer af entreprenøren V2C. Det bekræfter hans advokat Bjarke Vejby over for DR.
- Han er klart af den opfattelse, at han ikke har gjort noget forkert, siger advokaten og fortsætter:
- Han er tilfreds med, at politiet nu har taget fat på sagen. Det har været et stort pres, når han siden februar har vidst, at der var indgivet politianmeldelse. Han har afgivet en kort forklaring i dag, og vi håber, at politiet arbejder hurtigt med sagen.
Hos Københavns Politi ønsker vicepolitiinspektør Peter Reisz ikke at kommentere navne på hverken selskaber eller enkeltpersoner.
- Det har forbindelse til et større byggeri i København, siger han.
Anmeldt af landets største pensionsselskab
DR Nyheder kunne allerede i marts fortælle, at allerede inden prestigeprojektet til 2,6 milliarder kroner var kommet i gang, havde bygherren, landets største pensionsselskab, PFA, slået bremserne i og politianmeldt byggefirmaerne V2C og WR Entreprise.
PFA fandt nemlig ud af, at pensionsselskabets egen rådgiver, V2C, har forsøgt at få entreprenører på projektet til at bestikke sig ved at kræve såkaldt returkommission, fortalte de dengang.
- PFA har været udsat for et forsøg på bedrageri. Det er et forsøg, hvor en rådgiver og en underentreprenør har indgået nogle ulovlige aftaler og har forsøgt at bedrage PFA, sagde ejendomsdirektør i PFA Michael Bruhn til DR i marts.
V2C's ejer og direktør, Peer Kisbye, erkendte dengang via sin advokat, at der er foregået returkommission mellem V2C og WR Entreprise. Men han henviste til den nu tidligere medejer, som vedkommende, der bar skylden.
Aftale til 700 millioner kroner
Sagen begyndte i august 2019, da PFA hyrede konsulentfirmaet V2C som rådgiver på projektet.
Her fik V2C til opgave at finde de entreprenører, der skulle udføre selve byggeriet.
Til en del af projektet kaldet 'Spidsen' var entreprenørfirmaet Pihl en mulig samarbejdspartner.
Kontrakten, som Pihl blev stillet i udsigt af V2C, havde en værdi på mere end 700 millioner kroner.
Men i oktober sidste år blev bestyrelsesformanden i Pihl, Jesper Koefoed, kontaktet af V2C og afkrævet returkommission, som er en type bestikkelse, hvor en entreprenør betaler en rådgiver penge for at få tildelt en kontrakt. Og det er ulovligt.
- Jeg afviste et rådgiverfirmas ønske om at modtage betaling for, at vi kunne opnå en byggeopgave. Jeg valgte herefter at kontakte PFA, da en sådan betaling kunne medvirke til at bedrage PFA, sagde Jesper Koefoed i marts.
V2C oplyste dengang, at de havde fritstillet en medejer af selskabet, efter forsøget på bestikkelse blev opdaget i oktober.
DR Nyheder kom dog sidenhen i besiddelse af en samarbejdsaftale, efter at en whistleblower havde kontakte politiet.
Her fremgik det, at V2C var endt med at lave en aftale med WR Entreprise, som ekspert i selskabsret kaldte ulovlig.
I aftalen kan man læse, at WR Entreprise skal betale seks millioner kroner til V2C i et "projekttilvejebringelsesfee".
Betalingen til V2C blev udløst, hvis WR Entreprise "opnår projektaftale", som det fremgår af aftalen.
Denne del af Redmolen-projektet havde en værdi på cirka 700 millioner kroner.
- Det er min vurdering, at denne ydelse på de seks millioner kroner er returkommission. Det er en slags bestikkelse, der er omfattet af straffeloven, det er strafbart, sagde professor i selskabsret Søren Friis Hansen dengang.
Han slog dog også fast, at det ikke er ham, men domstolene, der dømmer her i landet.