Skandaleramte udlændinge med skattefinte: Nu hæfter dansk pensionskæmpe for kæmpe millionregning

Pensionskassen ATP skylder statskassen mere end 90 millioner kroner efter landsretsdom om udbytteskat.

Pensionskæmpen ATP står til at skulle betale stor regning til den danske statskasse. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Der var stor glæde, da vores allesammens pensionsselskab ATP købte sig ind i ejerkredsen i Københavns Lufthavn i 2017 for et større milliardbeløb.

Hermed var den skandaleramte australske investeringsbank Macquaire, der også er kendt under øgenavnet ’vampyrkænguruen’ nu fortid i lufthavnen efter 12 år.

- Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke Macquarie for det gode og succesfulde samarbejde gennem de seneste mange år, lød det fra bestyrelsesformand for Københavns Lufthavne Lars Nørby Johansen dengang.

Efter Macquarie blev købt ud af lufthavnen, så er skeletterne væltet ud af skabet, og DR har kunnet afsløre, at investeringsbanken spillede en hovedrolle i udbyttesagen, hvor europæiske statskasser angiveligt er blevet svindlet for 410 milliarder kroner.

Men selv om den skandaleramte investeringsbank nu for længst er fortid i lufthavnen, så spøger ’vampyrkænguruen’ stadig i kulissen her seks år senere, og dens ageren under ejerskabet har nu ført til, at ATP hænger på en stor millionregning.

Skatteministeriet fører nemlig en skattesag ved de danske domstole mod det selskab, som ATP købte Macquarie ud af, og som dags dato ejer mere end halvdelen af Danmarks største lufthavn.

Det selskab hedder Copenhagen Airports Denmark Holdings ApS (CADH) og er i dag cirka ligeligt ejet af ATP og den canadiske pensionskasse Ontario Teachers’ Pension Plan.

I mandags faldt der så dom i skattesagen i Østre Landsret, som fandt frem til, at CADH skylder den danske statskasse 187 millioner kroner plus renter, som ATP nu skal betale knap halvdelen af via sit delvise ejerskab af selskabet.

Macquarie fik aktieudbytter, men betalte ikke skat

Skattesagen tager sit udspring, længe før ATP købte sig ind i lufthavnen.

I midten af 00’erne modtog den daværende medejer Macquarie tre aktieudbytter på trecifrede millionbeløb fra Copenhagen Airports Denmark Holdings ApS. I alt fik Macquarie over 700 millioner kroner via de tre udbytteudbetalinger.

Pengene blev sendt til Macquarie via selskaber i Danmark og i Luxembourg til det caribiske skattelyland Bermuda. Derfor kunne Macquarie undgå at betale mellem 25 procent og 28 procent i udbytteskat.

Men ifølge Skatteministeriet var den skattefinte ikke inden for skiven.

Ministeriet har argumenteret for, at selskaberne i Danmark i Luxembourg var ’tomme skaller’ eller såkaldte ’gennemstrømningsselskaber’, der udelukkende blev brugt til at skubbe pengene videre i skattely.

Det fik Skatteministeriet i mandags medhold i.

- Hovedformålet med strukturen må anses for at være at undgå dansk beskatning af renter og udbytter, skriver Østre Landsret i dommen.

ATP: Vi lavede en risikovurdering

Men selv om Macquaire nu har fået rettens ord for, at de har snydt den danske statskasse for et trecifret millionbeløb, så bliver det nok maksimalt til en lille fodnote under eventuelt på et kommende direktionsmøde i investeringsbanken.

Macquaire undgår nemlig at skulle have tegnedrengen op af lommen, da det udelukkende er de nuværende ejere, der hæfter for skattegælden.

ATP oplyser i et skriftligt svar, at pensionsselskabet ejer knap halvdelen af Copenhagen Airports Denmark Holdings ApS, og at den del, de hæfter for af skattegælden, ’ikke væsentligt afviser fra ATP’s ejerandel’.

Med andre ord så skylder pensionskassen de danske skattemyndigheder et stykke over 90 millioner kroner plus de skal betale cirka halvdelen af sagsomkostningerne på tre millioner kroner.

Derudover kan der komme en stor ekstraregning i form af renter af milliongælden, men her kender DR Nyheder ikke til det præcise beløb, og det fremgår ikke af dommen fra Østre Landsret.

I det skriftlige svar fra ATP lyder det, at sagen vedrører tiden før, pensionsselskabet blev medejer af lufthavnen, og at man foretog en risikovurdering, inden man købte Macquaries ejerandel.

- Da ATP indgik i forhandlinger med Macquarie tilbage i 2017 om et muligt køb af deres ejerandel, indgik de verserende skattesager som en af flere forskellige risici, der blev analyseret forud for den endelige beslutning om at foretage investeringen.

- ATP tog på den baggrund de nævnte risici med i betragtning, da ATP erhvervede ejerandelen i lufthavnen, skriver pensionskassen, som endnu ikke kan sige, om den ønsker at anke dommen til Højesteret.

- Østre Landsret har nu afsagt dom i denne meget komplekse og langvarige sag. Nu vil vi studere dommen i detaljer, og vi har ikke yderligere kommentarer her og nu, skriver ATP.

DR Nyheder har efterfølgende stillet følgende spørgsmål til ATP om sagen:

Hvordan har I det med, at Macquarie har snydt med udbytteskat, og at I hænger på dele af den skatteregning?

Men det har ATP ikke ønsket at svare på, oplyser dens presseafdeling.

ATP og den canadiske pensionskasse har nu fire uger til at beslutte, om de vil anke dommen til Højesteret.

DR Nyheder har spurgt Macquaire, om den er enig i, at der skulle have været betalt 187 millioner kroner i udbytteskat, som landsretten har fundet frem til. I et e-mail afviser investeringsbanken at kommentere sagen, da den ikke er part.