Skat: 405 millioner for at lukke elektronisk inddrivelsessystem

It-fiaskoen Efi kostede i 2015 Skat 405 millioner kroner. Samtidig stiger restancerne. Ekspert frygter et hul i statskassen.

På to år har Skat mistet yderligere 800 medarbejdere, så omkring 6000 nu er ansat i Skat. Skatteekspert frygter, at staten vil gå glip af milliarder. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Det har kostet næsten en halv milliard kroner at afvikle de automatiske inddrivelsessystemer Efi og det beslægtede DMI.

Det fremgår af Skats årsrapport, som er blevet oversendt til Folketingets Finansudvalg.

En analyse af Efi og DMI foretaget af konsulenter og Kammeradvokaten har ifølge årsrapporten kostet 155 millioner kroner.

Dertil er Efi- og DMI-systemerne nedskrevet med 200 millioner kroner.

Altså vurderede Skat i 2015, at de to automatiske systemer var 200 millioner kroner værd. I dag står der et rundt nul på prisskiltet.

Det kostede Efi ekstra i 2015

I september besluttede skatteminister Karsten Lauritzen at suspendere det automatiske inddrivelsessystem Efi. I Skats årsrapporten fremgår Skats merforbrug grundet Efi-systemet.

155 mio. kr. i udgifter til eksterne konsulenter og Kammeradvokaten i forbindelse med
gennemførelse af analyse af EFI og DMI.
46 mio. kr. vedrørende udgifter til nedskrivning af DMI
161 mio. kr. vedrørende udgifter til nedskrivning af EFI og supplerende EFI-funktionalitet
43 mio. kr. i hensættelse til yderligere omkostninger vedrørende EFI

Desuden slap Skat for ekstra omkostninger til udvikling af Efi for 30 millioner kroner, da det blev suspenderet i september.

- Det er utroligt høje beløb, og det sætter tingene i relief, siger Torben Bagge, der er skatteadvokat og ekstern lektor på Aarhus Universitet.

- Men værst af alt er gabet mellem penge, der er i kassen, og penge, som burde være i kassen, men som mangler at blive inddrevet, siger Torben Bagge.

Den seneste opgørelse af restancerne viste, at Skat i juni manglede at inddrive 71,9 milliarder kroner. Men ifølge årsrapporten er restancerne steget yderligere siden Efi-systemet blev suspenderet i september.

- Det er et kæmpe problem, at man er gået over til en manuel inddrivelse, når man slet ikke har uddannede til at varetage den store opgave, siger Torben Bagge.

I Finansloven 2015 var måltallet for skat, at den såkaldte inddrivelsesprocent skulle være 110 procent på grund af et efterslæb på i forvejen 70 milliarder kroner. Men i juni måned var inddrivelsesprocenten nede på 62,2 procent. Gældsophobningen nærmer sig 80 milliarder kroner.

- For hver dag, der går, kan staten miste millioner, fordi nye fordringer forældes. Det drejer sig om ekstremt høje beløb. Vi taler store politiske ønsker som topskat og store velfærdsområder, som kunne indfries, siger Torben Bagge.