Skat betaler seks millioner for Panamapapirer

De danske myndigheder er nu i besiddelse af flere hundrede dokumenter om danskere i Panamapapirerne.

Skat har betalt seks millioner kroner til en anonym person, der har givet Skat dokumenter, der stammer fra lækagen fra Panama, hvor tusindvis af tidligere hemmeligholdte skattepapirer blev offentliggjort. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

For første gang har Skat købt oplysninger, der er lækket fra skattely.

Oplysningerne indeholder ifølge Skat en række forhold om danskeres stiftelsesdokumenter, aftaler, korrespondance og andet, der skal være med til at identificere de pågældende personer og danne grundlag for at vurdere de skattemæssige forhold.

Indsatsdirektør i Skat, Jim Sørensen, skriver i en mail til DR Nyheder at Skat har betalt i alt seks millioner kroner for dokumenterne, der er blevet overleveret til en anonym person.

- Vi havde mulighed for at gennemgå materialet, inden vi betalte. Det, vi er blevet lovet, har vi også fået. Materialet indeholder det antal filer om danskere, som vi forventede, og kvaliteten svarer til de prøvesager, som vi fik inden, siger Jim Sørensen

Læk fik statsminister til at gå af

Dokumenterne er en del af de såkaldte Panamapapirer, der blev afsløret i april 2016.

Her kunne et internationalt hold af journalister fra blandt andet DR og Politiken afsløre, hvordan advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama havde hjulpet tusindvis af personer med at oprette firmaer, der var skjult for både offentligheden og skattemyndighederne verden over.

Afsløringerne førte blandt andet til at den islandske statsminister, efter massive protester fra befolkningen, måtte trække sig fra sin post.

Jim Sørensen glæder sig over, at Skat nu kan arbejde videre med oplysningerne, som Folketingets skatteudvalg har givet grønt lys til at købe.

- Næste skridt er nu at komme et spadestik dybere og finde frem til personerne og undersøge deres skattemæssige forhold. Det vil fortælle os, om der er grundlag for at rejse sager om manglende skattebetaling, skriver Jim Sørensen.