Skat: Det vælter ind med smuglersmøger

Cigaretterne smugles ind via fragtskibe, lastbiler og pakkepost i så stort et antal, at de danske toldere har fået sved på panden.

Udover at staten går glip af indtægter, når de smuglede cigaretter sælges sort, så kan de falske cigaretter også være meget mere sundhedsskadelige end de tilladte, forklarer Skat. (Foto: DR Nyheder)

Ulovlige dyrearter, narkotika, våben og doping er hverdag for de danske toldere.

Men i 2015 har specielt én ting været mere iøjnefaldende end andre: Cigaretter.

Ikke mindre end 26,7 millioner smøger blev beslaglagt i de første ni måneder af 2015. Det er mere end en fordobling af tallet for hele 2014, der endte på 11,6 millioner beslaglagte cigaretter.

Det viser nye tal fra Skat.

- For tiden beslaglægger vi i gennemsnit cigaretter to gange om dagen. Nogle gange er det en enorm fangst, andre gange er det et mindre omfang. Men det er et stigende problem, da de her cigaretter sælges sort, og staten dermed går glip af nogle indtægter (afgifter, red.), siger Preben Buchholtz, som er underdirektør i Skats toldafdeling.

Se Preben Buchholtz fremvise nogle af de mangler smugler-cigaretter, som SKAT har beslaglagt:

Skat i 'katten efter musen'

Situationen skaber så stor bekymring hos Skat, at de ser sig tvunget til at øge fokus på området.

Smuglerne er nemlig meget kreative, fortæller Preben Buchholtz fra en hemmelig lagerhal i København, hvor de smuglede cigaretter tårner sig op på europaller.

- Det er katten efter musen. Hver gang vi får afsløret nye metoder, så gemmer de cigaretterne på nye måder. Det er kun virkeligheden, der overgår fantasien på det her område, siger han.

Skat har et tæt samarbejde med de øvrige toldmyndigheder i EU og planlægger nu at etablere et samarbejde med tobaksbranchen, så de ved fælles hjælp kan få bremset smuglingen.