Skat får nyt våben i kampen mod skatteunddragelse

Nye regler kræver, at virksomheder oplyser myndighederne om den reelle, fysiske ejer.

Mossack Fonseca er et stort advokatfirma i Panama, der hjælper firmaer og personer med at stifte selskaber i skattely. (Foto: Bobby Yip © Scanpix)

Fra i dag får myndighederne et nyt våben i kampen mod skatteunddragelse.

Nye regler betyder nemlig, at virksomheder skal til at oplyse om deres reelle ejer.

- Fra den 23. maj skal alle selskaber og fonde i hele EU registrere deres reelle ejere – altså den fysiske person, som i sidste ende kontrollerer selskabet, siger Søren Friis Hansen, professor i selskabsret ved CBS.

Danmark implementerer EU-reglerne sådan, at oplysningerne er offentligt tilgængelige, og Skat har indsigt i dem, og professoren vurderer, at den nye lovgivning vil blive effektiv.

- Vi kan ikke forhindre alle former for skatteunddragelse med det her system, men jeg tror, at vi vil se, at det bliver et væsentligt redskab i kampen mod skatteunddragelse, siger han.

Samme pointe kommer fra Torben Bagge, advokat og partner i TVC Advokatfirma.

- Som jeg ser det, giver det alt andet lige myndighederne et godt værktøj i forhold til for eksempel at bekæmpe skattely, siger Torben Bagge.

Han understreger dog, at effekten af de nye regler afhænger af, hvorvidt myndighederne har de fornødne ressourcer til at udnytte de nye muligheder.

Kan opkræve skat med det samme

Konkret betyder de nye regler, at et dansk selskab, som via Luxembourg sender penge til et land med lav beskatning, et skattelyland som for eksempel Panama, skal registrere, hvem der modtager pengene og kontrollerer selskabet i Panama.

Hvis Skat kan dokumentere, at firmaet i Luxembourg blot sender pengene videre, kan Skat reagere og opkræve udbytteskat med det samme.

- Det er for eksempel noget, som Skat kan iværksætte, hvis de ved, at pengene suser via et tomt Luxembourg-selskab ud i verden. Her kan Skat i Danmark kræve, at det danske selskab betaler udbytteskat, og på den måde sikrer man, at skatten bliver betalt, siger han.

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er et af de firmaer, der lovligt har stiftet selskaber i Luxembourg og i skattelyet Cayman Islands - tilsyneladende for at undgå skattebetaling i Danmark.

Ifølge Søren Friis Hansen vil de nye regler, sammen med en række andre stramninger, give Skat mulighed for at opkræve skat i sådan en situation.

- Det danske selskab, som genererer et overskud, skal fortælle, hvilken fysisk person der kontrollerer det danske selskab, og der skal man kunne følge kæden hele vejen ud til Cayman Islands. Hvis man kan det, har Skat mulighed for at sige, at de vil have udbytteskat, allerede når det danske selskab udlodder udbytte til det luxembourgske selskab, fortæller Søren Friis Hansen.

Bankerne ser frem til nyt redskab

Hos bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, ser man frem til at kunne bruge det nye register over de reelle ejere.

Registret kan nemlig hjælpe bankerne med at få et bedre overblik over, hvem der står bag de selskaber, som enten er eller gerne vil være kunder i bankerne.

Det siger Kenneth Joensen, juridisk direktør i Finans Danmark.

- Det er i høj grad et redskab, vi kan bruge som led i vores arbejde med bekæmpelse af hvidvask, siger han og tilføjer:

- Det er et vigtigt instrument for bankerne og realkreditinstitutterne, for vi lægger stor vægt på at løfte vores samfundsmæssige ansvar i forbindelse med bekæmpelse af hvidvask.

De nye regler giver ellers ifølge professor Søren Friis Hansen fra CBS bankerne ekstra arbejde.

- På banksiden bliver der tale om en væsentlig skærpelse i forhold til de nugældende regler, hvor man altså pålægger bankerne og andre finansielle virksomheder at kontrollere oplysningerne om selskabernes reelle ejer, siger han.

Banken skal ifølge professoren nægte at have det pågældende selskab som kunde, hvis banken ikke kan få fyldestgørende oplysninger om den reelle ejer.

Skat glæder sig til nye regler

Også Skat ser frem til at bruge det nye register over virksomheders reelle ejere.

Det giver nemlig Skats medarbejdere bedre mulighed for at finde ud af, hvem der står bag selskaber, og hvem der beslutter, at penge for eksempel skal flyttes fra Danmark til Panama.

Det fortæller underdirektør i Skat, Lisbeth Rasmussen.

- Vi er glade. Det er ikke noget, der løser alle problemer, men det er virkelig noget, som er med til at give os et bedre grundlag for at komme til bunds i transaktioner - hvem der står bag, og hvem der bestemmer, siger hun.

Der er deadline for registrering af de fysiske ejere den 1. december 2017. Undtaget er blandt andet børsnoterede virksomheder og enkeltmandsvirksomheder.