Skat går efter 50.000 danskere med huse i udlandet

Skat vurderer at kun 15 procent af de 50.000 danskere der har huse i udlandet betaler ejendomsværdiskat, eller skat af lejeindtægterne. Det skal en ny lands-dækkende kampagne gøre noget ved.

I Spanien er ejendomsværdiskatten billigere end den danske. (Foto: DR- Johnny Krone)

De seneste måneder har adskillige skatteborgere været til torskegilde hos Skat.

Dermed har de, omend mere eller mindre ufrivilligt, været med et pilotprojekt, der skal afsløre danskere med bolig i udlandet, der ikke betaler skat. For det er kun de færreste, der har husket at angive værdien af deres bolig i udlandet. Det siger kontrolchef Lars Holte Larsen fra Skat i Struer.

- Vi vurderer det som et stort problem, at så mange ikke angiver det. Vi har derfor samarbejdet med ejendomsmæglere, realkreditinstitutter og banker. Og ikke mindst skattemyndigheder i udlandet, siger han til DR Penge.

15.000 ejer bolig i Sverige

Samarbejdet har givet pote. Ikke mindst fordi Skat nu kender til stort set alle danskere med huse i Sverige. Med de mange nye oplysninger vil Skat intensivere jagten på dem, der undgår de danske skattemyndigheder og samtidig lancere en kampagne.

Det vurderes at mindst 15.000 huse er ejet af danskere i nabolandet.

Hos foreningen af Danske Torpare, der organiserer knap 9.000 ejere af svenske fritidshuse, bekræfter formanden Per Bonke, at mange af foreningens medlemmer har været indkaldt til møde hos Skat.

- Vi opfordrer at vores medlemmer får det på plads, så snart som muligt. Derfor har vi lavet vores egen kampagne, internt i foreningen.

Vil opdrage medlemmer til skattebetaling

Danske Torpare har fået tilknyttet en advokat og en skatterådgiver, der uddanner personale og medlemmer, der er i tvivl.

- Mange betaler i forvejen skat i Sverige, så de aner ikke at de gør noget forkert, siger Per Bonke. Ejer man et svensk hus, så betaler man en skat på 0,7 procent af værdien. Men samtidig skal man betale 1 procent hos det danske skattevæsen. I praksis kan man dog trække den svenske skat fra, så man ender typisk med at skulle betale et par tusinde kroner, alt afhængig af husets værdi.

Hos Skat vil man se med milde øjne på de skatteborgere, der selv angiver værdien af deres hus.

- Ofte kommer skatteyderne selv og melder det. Hvis beløbet ikke er særlig stort, så betaler man skat fremover. Hver sag er forskellig, men som hovedregel vil vi se positivt på folk, der kommer til os, siger kontrolchef Lars Holte Larsen.

Mere alvorligt at unddrage lejeindtægter

Det er straks mere kompliceret og kan være forbundet med straf, hvis man også undgår at opgive skat af lejeindtægter.

I Spanien er ejendomsværdiskatten også billigere end den danske. Den ligger mellem 0,2 til 0,5 procent. Har man et hus i Spanien, der også bliver lejet ud, så skal man yderligere betale skat af lejeindtægten.

Et hus, købt for 750.000 kroner for ti år siden og med en årlig lejeindtægt på cirka 20.000 kroner, udløser skatter for omtrent 10-12.000 kroner årligt.

- Ved ovennævnte eksempel, kan skatteborgeren altså forvente at skulle en tur gennem retsmaskineriet, og det kan blive dyrt, vurderer Lars Holte Larsen.

Er man selv økonomisk kyndig, eller har rådgivere, så kan man ikke undslå at betale. Samtidig er smertegrænsen for en reel straffesag og en bøde sat ved 100.000 kroner.

Reglerne er dog forskellige fra land til land. Har man fx hus i Frankrig, så er man dækket ind af en dobbeltbeskatningsaftale. Det betyder i praksis, at skatten kun skal betales i Frankrig.

Utilfredse med Skats fremgangsmåde

Hos Danske Torpare mener man ikke, at Skat har gjort deres hjemmearbejde godt nok.

- Vi har lavet vores egen beregningsmodel på vore netsider, det er nemmest at forstå, for hver især har jo forskellige forhold. Som det er i dag, så er Skats regler meget indviklede og ikke formidlet særligt godt, siger formand Per Bonke.

Hos Skat forstår man godt kritikken. Her medgiver kontrolchef Lars Holte Larsen, at det kan og skal blive bedre.

- Vi må da indrømme at kun få er bekendt med reglerne, så det vil vi gøre noget ved. Vi vil forsøge også at få de professionelle med, så ejendomsmæglere og banker kender til skattereglerne, og gør dem til en fast del af rådgivningen.