Skat har sendt svindelmilliarder til skattely i Malaysia

Flere milliarder fra svindlen med udbytteskat kan være havnet i et af verdens mest lukkede skattely, Labuan.

Flere af de selskaber, der har fået refunderet op til 2,5 milliarder kroner i udbytteskat fra Skat i Danmark har adresse i Brumby Centre på den malaysiske ø Labuan. Selskaberne er oprettet af TMF Group, der også har kontor i bygningen. (Foto: © Joshua Paul)

Skat har formentlig sendt flere milliarder danske skattekroner direkte til et af verdens mest lukkede skattely, den malaysiske ø Labuan.

Det erfarer DR Nyheder.

Overførslerne er sket i forbindelse med den såkaldte udbytteskattesag, hvor Skat angiveligt er blevet bedraget for mere end 12 milliarder kroner.

At Skat tilsyneladende har udbetalt nogle af milliarderne til selskaber på Labuan overrasker Lars Koch, der er international chef i udviklingsorganisationen Ibis.

- Alarmklokkerne burde ringe, når man får en anmodning om at udbetale penge til et selskab på Labuan. Der gælder nogle regler, som er anderledes end i Malaysia, og det bør man have styr på i Skat, siger Lars Koch.

Professor ved CBS og ekspert i skattely-lande Brooke Harrington kalder Labuan for et ’wild west’-territorie med et af de dårligste ry blandt skattely.

- Hvis en skattemyndighed fortalte mig om personer, der havde aktiver i Labuan, ville jeg hejse et rødt flag og blive mistænkelig over, hvorvidt der er foregået noget kriminelt eller en form for gråzone-aktivitet, siger Brooke Harrington.

Skat har ikke fulgt reglerne

Den britiske forretningsmand Sanjay Shah er den hovedmistænkte i sagen, der efterforskes af både dansk, tysk, britisk og belgisk politi. Politiet vil ikke fortælle, hvor det leder efter pengene.

DR Nyheder er imidlertid besiddelse af oplysninger, der viser, at adskillige af de selskaber, som har været kunder hos Sanjay Shah, er registreret på netop Labuan.

Og et svar til Folketingets skatteudvalg fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) i august 2016 bekræfter ifølge DR Nyheders oplysninger, at Skat ikke har været klar over, at selskaber på Labuan ikke skulle betale skat af udbyttet fra de danske aktier.

- Foreløbige undersøgelser viser, at udbyttet måske ikke i alle tilfælde beskattes i det pågældende land, hvilket anses for et krav for refusion efter overenskomsten, skrev ministeren den 23. august.

Behøver bare at google

Siden har det ikke været kendt, hvilket land der var tale om, men DR Nyheder erfarer, at det pågældende land er Malaysia.

Modsat Danmark gør Sverige i deres dobbeltbeskatningsaftale med Malaysia særskilt opmærksom på, at selskaber på Labuan ikke kan opnå samme skattefritagelse i Sverige som andre selskaber i Malaysia.

I den tilsvarende danske aftale står der blot, at selskabet skal være skattepligtig i Malaysia for at blive fritaget for udbytteskat i Danmark. At selskaber er fritaget for at betale udbytteskat på Labuan, burde imidlertid være noget, de danske skattemyndigheder var klar over.

- De behøver bare at google det, siger Brooke Harrington.

Skat er yderst fåmælt omkring udbetalingerne til Labuan.

- Da der i øjeblikket pågår en efterforskning af udbyttesagen hos SØIK, kan vi ikke gå yderligere ind i sagens detaljer, siger indsatsdirektør Jim Sørensen til DR Nyheder.