Skat inddriver gæld igen: Starter med at sende 91 licens-regninger ud

Skat har tændt for et nyt it-system, der automatisk skal inddrive borgernes gæld til det offentlige.

Danskerne skylder for omkring en milliard kroner i ikke-betalte licensregninger. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Danskernes gæld til det offentlige er vokset de seneste år og udgør nu lige under 100 milliarder kroner.

Særligt det fejlfyldte it-system, EFI-systemet, har fået gælden til at vokse.

Systemet skulle sikre automatisk gældsinddrivelse af skat, bøder og licens, men systemet, som it-firmaet KMD var med til at udvikle, kom aldrig til at virke og blev derfor skrottet for to år siden.

Nu har Skat taget hul på et nyt it-system, der skal hjælpe de ansatte i Skat med at inddrive borgernes voksende gæld til det offentlige, oplyser Radio24syv.

I første omgang sender Skats automatiske system 91 regninger ud til folk, der skylder licens, bekræfter Skatteministeriet overfor DR Nyheder.

Skatteminister Karsten Lauritzen fra Venstre håber og tror, at det nye system kommer til at virke.

- Jeg tror bestemt, at det kommer til at virke. Ikke mindst fordi vi tager ved lære af de fejl, der var ved EFI-systemet, siger han til DR Nyheder og tilføjer:

- Systemet er ikke fuldstændig oppe at køre endnu, men det følger planen, så jeg er fortrøstningsfuld.

Det nye it-system til at indkræve penge bliver lanceret i tre faser. Første fase er sat i gang nu, og de to næste faser bliver sat i drift frem mod 2019, hvor det hele skal være færdigudviklet.

- Det skal gerne blive væsentlig bedre end den situation, der er i dag, hvor meget af inddrivelsen foregår manuelt, siger skatteministeren.

Snart kan du blive trukket i lønnen

Hos it-firmaet Netcompany, som står for at udvikle det nye it-system, der skal inddrive borgernes gæld til det offentlige, er direktøren også fortrøstningsfuld.

- Vi har fået lavet et rigtig godt værktøj til at kradse pengene ind, og nu skal vi i gang med at få kradset dem ind de forskellige steder, siger direktøren for i Netcompany, André Rogaczewski, til DR Nyheder.

Særligt lanceringen af it-systemets anden fase i slutningen af 2017 ser direktøren frem til.

Her får Skat mulighed for at inddrive gæld ved at skrue på trækprocenten, som er den skat, vi betaler af vores indtægt.

- Hvis du skylder nogle penge, kan vi rent faktisk trække dem i din løn, og det er vigtigt, siger André Rogaczewski.

Tredje fase af it-systemet skal gøre det muligt for Skat at holde overskydende skat tilbage, hvis en borger har gæld til det offentlige. Også automatisk modregning i offentlige ydelser er på tegnebrættet.

Netcompany-direktøren understreger, at it-firmaet arbejder tæt sammen med Skat og lovgiverne i forhold til at lave det nye system, som løbende bliver testet.