Skat indleder storstilet jagt på skattesvindlere

Skatteålene kan godt begynde at få svedige håndflader. En ny version af Skats omstridte projekt Money Transfer skydes afsted i disse uger. Vurderingen er, at det vil skaffe halvanden millaird til statskassen.

Skat får nu igen mulighed for at granske data, der kan afsløre danskeres skjulte konti i udlandet. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Skat søsætter nu en ny storstilet jagt på skattesnydere med formuer skjult i udenlandske skattely.

Der er tale om det såkaldte projekt Money Transfer 2, der sparkes i gang, når Skat i disse uger får overdraget en gigantisk mængde data fra fem store danske banker.

- Forudsætningen for opbakningen til velfærdssamfundet er, at folk betaler deres skat og er trygge ved skattesystemet. Det gør vi ved at sikre, at folk ikke betaler for meget i skat - men også ved at sikre, at de, der snyder, bliver fundet, siger den nyudnævnte skatteminister Morten Østergaard fra de radikale.

- Med Money Transfer 2 vil vi gerne sende et signal til de, der med alle mulige avancerede metoder snyder i skat, om, at vi kommer efter dem og sørger for, at de betaler det, de skal, siger han.

Vil skaffe halvanden milliard

I projekt Money Transfer 2 får Skat nu mulighed for at granske i omegnen af 12 millioner pengeoverførsler mellem konti i en lang række skattelylande og danske banker. Det er dobbelt så mange transaktioner som i den første udgave af Money Transfer, der løb ind til 2013 og omhandlede overførsler fra en tidligere årrække.

Hvis Skat støder på mistænkelige overførsler i bunken af data, kontakter man de pågældende borgere og beder om yderligere oplysninger. Og i sidste ende risikerer kontienes ejermænd store skattesmæk.

I forbindelse med Money Transfer 1 er der foreløbigt hentet 1,3 milliarder kroner ekstra hjem til statskassen i form af skjulte formuer, der ikke var opgivet til de danske skattemyndigheder. Det dækker over 1.348 personer eller virksomheder, hvoraf de 711 nu risikerer at blive politianmeldt af Skat, fordi der er skærpende omstændigheder - for eksempel at unddragelsen synes at være fuldt bevidst. Dertil kommer 100 sager, der endnu ikke afgjort.

Samlet forventes projekt Moneys Transfer at bidrage med 1,5 mia. kr. Det vurderes, at Money Transfer 2, der omhandler transaktioner i perioden 1. juli 2009 til 30. juni 2013 vil indhente et mindst lige så stort beløb.

Kritik af metoder

Money Transfer 1 er ellers blevet voldsomt kritiseret af skatteadvokater og revisorer for at være krænkende for borgernes retssikkerhed. Blandt andet fordi Skat fik mulighed for at granske data mange år tilbage i tiden - og desuden ofte have en meget langsom sagsbehandling.

Men alligevel fik Skat grønt lys til Money Transfer 2 af den øverste myndighed på skatteområdet, Skatterådet, i sommer: Og her fik man også lov til at udvide antallet af skattelylande, som indgår i datamængden, til 64 - fra 50 i det første projekt.

DR har det seneste år ad flere omgange sat fokus på skattely - blandt andet med dokumentarserien 'I Skattely' og senest i dokumentarudsendelsen 'Det danske skattely', hvor flere tidligere ansatte og kunder i Jyske Bank fortalte, hvordan banken hjælper kunder med at skjule penge fra skattemyndighederne.