Skat køber skatteoplysninger om 500 danskere af anonym kilde

Skat har allerede fået en gratis stikprøve, der tyder på, at oplysningerne er valide.

Det er vurderingen, at materialet om de danske skatteydere vedrører et sted mellem 500 og 600 skatteydere. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Skat har fået grønt lys af skatteminister Karsten Lauritzen (V) og Folketingets skatteudvalg til at købe en række lækkede skatteoplysninger om danske skatteydere med penge i skattelylande.

Oplysningen stammer fra de såkaldte Panamapapirer, som i foråret vakte stor opmærksomhed internationalt og førte til flere store afsløringer.

Det fremgår af en skriftlig orientering til Folketingets skatteudvalg, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

- En anonym kilde har tilbudt SKAT at købe oplysninger i 320 sager med relation til Danmark og dermed med relevans for dansk beskatning i det såkaldte Panamakompleks. Det er vurderingen, at materialet vedrører et sted mellem 500 og 600 skatteydere, står der blandt andet i orienteringen.

Skiftende danske skatteminister har ellers hidtil afvist at købe lækkede skatteoplysninger, der typisk stammer fra insidere i advokatfirmaer i skattely eller ansatte i store banker.

Men nu har regeringen altså - bakket op af Folketinget - tilsyneladende foretaget en kovending.

Panamapapirerne stammer oprindeligt fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama og blev i 2015 lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung.

Skat betaler engangsbeløb

I foråret kunne flere internationale medier, herunder DR og Politiken, afsløre en lang række velhavere, firmaer og banker med udgangspunkt i de lækkede papirer, der blandt andet indeholder oplysninger om hemmelige konti i skattely samt email-korrespondance mellem bankkunder og bankrådgivere.

I papirerne er der også oplysninger om danskere, der har skjult penge i skattely, og det er altså de oplysninger, som Skat nu har skaffet sig adgang til.

Det er uklart, hvor meget Skat betaler for de opsigtsvækkende oplysninger, men ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om et engangsbeløb.

Ifølge Skat er oplysningerne af stor interesse for danske myndigheder.

- SKAT har allerede gennemgået en stikprøve af dele af datamaterialet, som man har modtaget uden at betale for. På den baggrund er det SKATs vurdering, at oplysningerne er tilstrækkeligt relevante og valide til, at der kan indledes skattemæssige undersøgelser af en række af de selskaber og personer, som optræder i materialet, står der i orienteringen.

DR Nyheder arbejder på at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).