Skat modtager 612 tyske tips om danske konti i skattely

Efter tip fra den tyske delstat Nordrhein-Westfalen kan flere hundrede danskere nu se frem til at få deres indestående i en luxembourgsk bank gået efter i sømmene.

Præcis hvor mange danske skatteborgere, der er involveret - og hvor mange der måtte have urent mel i posen - er ikke til at sige endnu. (Foto: © Jim Bourg, Scanpix)

Endnu en banklækage er på vej til at blive guld værd for slunkne statskasser i det meste af Europa.

Denne gang er omdrejningspunktet en harddisk med oplysninger om knap 160.000 kontoforhold, som Nordrhein-Westfahlen ifølge finansminister Norbert Walter-Borjans har modtaget fra en anonym kilde.

En tredjedel vedrører tyskere. Men blandt kontoindehaverne findes også europæere fra 19 andre europæiske lande, og Westfalens skattemyndigheder deler ivrigt ud af oplysningerne.

Således oplyser delstatens finansministerium til DR Nyheder, at man er ved at oversende 612 'sager' til Skat i Danmark.

Sager - eller regneark - med oplysninger om kontooplysninger med formodede tråde til Danmark eller danskere. Finansministeriet kan dog ikke oplyse, præcis hvor mange danskere eller konti de 612 sager repræsenterer. Man ønsker heller ikke at angive, hvilken bank i Luxembourg, der er tale om.

Trecifret antal danskere

- Det er et trecifret antal danskere, som vi får oplysninger på. Det skal sendes fra delstaten til centraladministrationen, og så kommer det til os. Jeg forventer, at vi kan få de her data om tre-fire uger, hvilket er den normale procedure, bekræfter Jim Sørensen, direktør for Indsats i Skat.

Han fortæller, at Nordrhein-Westfalen allerede tidligere i år sendte Skat over 100 sager bygget på en lækage af kontooplysninger fra en, ligeledes unavngiven, schweizisk bank.

- De oplysninger, vi fik første gang, er gode oplysninger, der er til at arbejde med, tilføjer Jim Sørensen og forklarer, at man har rettet henvendelse til de schweiziske myndigheder:

- Vi har forespørgsler på en række af kontiene, og dem har vi ikke fået svar på endnu. Det får vi først til efteråret.

Et års arbejde

Præcis hvor mange danske skatteborgere, der er involveret - og hvor mange der måtte have urent mel i posen - kan Jim Sørensen derfor ikke svare på endnu.

- Vi har jo indtil videre kun navne og indeståender, siger skattedirektøren og understreger, at det ikke er ulovligt at have indtægter eller indestående på en konto i et andet land, så længe man blot oplyser det til skattemyndighederne.

- Det tager stadigvæk et år at løfte denne opgave. Så det endelige resultat med hvilke oplysninger, vi kan bruge til noget, og hvem der egentlig er danskere, når det kommer til stykket, det ved man ikke på nuværende tidspunkt, siger Jim Sørensen.

Ifølge de tyske delstatsmyndigheder har over 54.000 af de lækkede kontoforhold tilknytning til tyskere, cirka 49.000 til belgiere og 42.500 franskmænd. Ifølge tv-stationen France 2 er der tale om den største banklækage af oplysninger om franske skatteydere, hvilket potentielt kan indbringe den slunkne franske statskasse milliarder af euro.