Skat: Momssvindel er ikke udbredt i Danmark

Skat ser frem til Rigsrevisionens undersøgelse af udbetalingen af negativ moms.

- Vi har mange folk på de her områder, og det bliver vi ved med, men vi har også mange andre udfordringer, siger direktør for Indsats i Skat Jim Sørensen. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Skat er godt tilfreds med, at Rigsrevisionen nu vil undersøge Skats momsudbetalinger.

Sådan lyder reaktionen fra Jim Sørensen, der er direktør for Indsats i Skat, efter at Politiken i dag kan fortælle, at Rigsrevisionen går ind i sagen, efter at virksomhedernes anmodninger om at få udbetalt såkaldt negativ moms er steget kraftigt de seneste år.

I 2010 modtog Skat ifølge avisen anmodninger for 160 milliarder. Sidste år nåede anmodningerne op på 226 milliarder kroner.

Direktøren understreger, at området allerede i dag får stor opmærksomhed.

- Hver femte krone, vi bruger på velfærd i Danmark, kommer fra moms, så det er et område, vi beskæftiger os rigtig meget med. Der er heller ikke tvivl om, at negativ moms er et risikoområde, siger Jim Sørensen.

I dag kontrollerer Skat de største sager ud af de i alt 300.000 årlige anmodninger om udbetaling af negativ moms. Skat laver ifølge indsatsdirektøren også stikprøvekontrol og overvåger fiktive selskaber.

Men andre områder har også brug for Skats opmærksomhed.

- Vi bruger rigtig mange mennesker på momsområdet i forvejen og forsøger hele tiden at blive bedre på det her område, så vi får stoppet de her sager. Det, vi siger, er, at vi har andre områder, skattely og alt muligt andet, hvor vi har behov for at lave nogle aktioner, siger Jim Sørensen.

For selvom der ifølge Skat "er svindel på alle områder", så kan der være naturlige forklaringer på, at Skats udbetalinger af negativ moms stiger, ligesom momssvindel ifølge Skat ikke udbredt i Danmark.

- Danmark er et af de lande, som er mindst ramt af den her form for svindel, siger direktøren.

Øget kontrol kan også være en belastning for virksomhederne.

- Hver gang vi kontrollerer, så pålægger vi erhvervslivet omkostninger ved, at de skal bruge tid på det, så kunsten i Danmark er at finde den rigtige balance, siger Jim Sørensen.

Han forventer, at Rigsrevisionens undersøgelse vil vise, at Skat bruger nogle gode metoder på momsområdet, men at der også vil komme en politisk diskussion af, om Skat skal øge kontrollen.

Negativ moms

  • Hvis virksomhedens købsmoms i en momsperiode er større end salgsmomsen, vil SKAT udbetale forskellen til virksomheden.

  • Det kan for eksempel skyldes: