Skat om ny skattelyafsløring: Vi holder skarpt øje med de rigeste

Ifølge en ny rapport har de mest velhavende familier i Danmark milliarder i skattely. Skats indsatsdirektør ser frem til at gennemgå materialet.

Skat vil 'afgjort' bruge de nye oplysninger om, at de mest velhavende danskere har penge i skattely, i planlægningen af indsatsen mod skattely, lyder det fra indsatsdirektøren, Jim Sørensen.

En fjerdedel af formuen hos landets mest velhavende familier ligger godt gemt væk i skattely, lyder konklusionen i en ny rapport, der i dag præsenteres på Christiansborg.

- Vi kan se i papirerne fra Swiss Leaks, at det i vid udstrækning er de allerrigeste, der har gemt deres penge i skattely, siger Niels Johannesen, der er lektor ved Københavns Universitet og med i forskerholdet bag rapporten.

På baggrund af rapportens hovedkonklusioner, skønner Niels Johannesen, at de rigeste danske familier har skjult 60 milliarder kroner i skattely. Det er omkring halvdelen af alle de penge, danskere ifølge forskeren formodes at have skjult i skattely.

Forskerne har kortlagt, hvem der har konti i skattely, på baggrund af lækkede oplysninger om skattely fra den schweiziske bank HSBC, som forskerne har kombineret med oplysninger fra skattemyndigheder i Norge, Sverige og Danmark.

Overfører man rapportens resultater til Danmark, skønner Niels Johannesen, at omkring halvdelen af de 320 rigeste familier herhjemme har skjulte formuer i skattely. Man bør dog tage højde for, at der er en række usikkerheder forbundet med sådan et skøn.

Fokus på de 'formuende'

Tallet er markant højere, end man hidtil har regnet med. Men det bekræfter bare indsatsdirektør i Skat Jim Sørensen i, at Skat har lagt den rigtige plan for at fange skatteål:

- Der ingen tvivl om, at Skat har særlig stor opmærksomhed på de største selskaber og de største skatteydere. For det er dem, der bidrager med flest penge i statskassen, og dem har vi selvfølgelig særligt fokus på. Vi ved godt, at de, der har formuer, også er dem, der er interessante for os rent skattemæssigt, siger han.

Jim Sørensen fortæller, at den nye viden "afgjort" vil indgå i Skats planlægning af indsatsen mod skattely, som i sidste uge fik endnu et boost, da et enigt Christiansborg indgik en aftale om at skrue op for Skats indsats mod skattely:

- Vi vil afgjort bruge det. I det center, vi laver vedrørende skattely, skal de her data indgå i vores analysemodeller. Vi skal også ned i materialet og se, hvad er det for nogle vilkår, forskerne har lavet det under, og hvad betyder det helt konkret for, hvordan kan vi bruge det i vores planlægning fremadrettet, siger Jim Sørensen.

- Et forskningsprojekt som det her vil være værdifuld viden for vores arbejde med skattely fremover.

Skatteminister Karsten Lauritzen henviser også til det skattelycenter, som politikerne i sidste uge satte 25 millioner kroner af til årligt.

- Den tidligere regering oprettede en særlig indsats mod skattely. Den indsats vil jeg gerne rose, og den har jeg bygget videre på. Nu har vi lige indgået en aftale, der mere end fordobler den bevilling. Det er den ene ting, vi kan gøre. Det andet er, at vi internationalt har besluttet at udveksle skatteoplysninger, siger han.

Rettelse: Af den tidligere udgave af artiklen fremgik det, at de 320 rigeste danske familier har skjulte formuer i skattely. Men det er upræcist, det er derfor rettet. Det var heller ikke klart nok, at de 320 rigeste danske familier er et skøn foretaget på baggrund af hovedkonklusionerne i forskningsprojektet. Passage om usikkerheder i forbindelse med skøn er desuden indsat. Den korrekte udlægning fremgår af artiklen.

DEFINITIONEN PÅ SKATTELY

  • Sådan definerer Niels Johannesen lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet et skattelyland:

  • Landet har lave eller ingen skatter.

  • Landet har nogle regler, som gør hemmeligholdelse mulig.

  • Landet har en svag regulering.

Facebook
Twitter