Skat savner indberetninger om digitale daglejere

Skatteminister lover indgreb for at sikre, at Skat får besked om indtægter fra nye platforme.

Stifter og direktør i Happy Helper Dennis Forchhammer siger, at det er brugerne af platformen som har ansvaret for at indberette til skat. Men han håber, Skat laver en digital løsning, så Happy Helper i fremtiden kan give besked automatisk. (© DR Nyheder)

Selvom flere end 42.000 danskere har udført arbejde som digitale daglejere gennem nye platforme som Happy Helper, er der tvivl om, hvorvidt der bliver betalt skat af alle indtægterne.

For der er ingen automatisk indberetning til Skat hos de digitale platforme. Dermed risikerer statskassen at gå glip af skat på indtægter fra blandt andet rengøringsarbejde.

- Det er stadig uafklaret, hvorvidt der bliver betalt skat af platformsarbejde i Danmark, siger Anna Ilsøe, der er lektor ved Københavns Universitet.

Det skyldes, at danskere som udfører arbejde gennem de nye, digitale platforme ikke bliver anset for at være lønmodtagere, men derimod selvstændige.

- Når man arbejder på en platform, er man i hvert fald indtil videre at betragte som selvstændig og har selv pligt til at indberette til skat, forklarer forskeren.

Lønmodtager eller selvstændig?

En ny undersøgelse har kortlagt omfanget af arbejde gennem digitale platforme. Det er især unge, lavtlønnede og personer med anden etnisk baggrund, som udfører arbejdet via de nye platforme.

Direktør i Happy Helper Dennis Forchhammer mener, at hans tjeneste er med til at gøre arbejde hvidt, som før var sort. Men i dag foregår der ikke en automatisk indberetning til Skat fra Happy Helper og de andre lignende platforme.

- Brugerne på vores platform er freelancere, vi kan ikke indberette skatten for dem, det skal de selv gøre, mener Dennis Forchhammer.

Han opfordrer dog Skat til at lave en løsning, så det fremover bliver muligt at lave en automatisk indberetning af indtægterne fra Happy Helpers brugere.

- Lige nu mangler vi et værktøj til at kunne indberette det til skat, forklarer han.

S opfordrer til indgreb

Jesper Petersen er skatteordfører for Socialdemokratiet og kritiserer, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) ikke har grebet ind.

- Det er en del af vores økonomi, som er i vækst, og derfor er det også uholdbart at der ikke er fundet nogle reelle løsninger, mener Jesper Petersen.

Han mener, at regeringen har holdt ham hen.

- Vi har i lang tid efterlyst, at der kom en egentlig løsning, som sørger for, at der bliver en indberetningspligt, og at skattemyndighederne får de oplysninger de skal bruge, siger Socialdemokratiets ordfører.

Minister lover løsning

Regeringens skatteminister Karsten Lauritzen (V) forsikrer, at han er på vej med et indgreb.

- Et centralt element i regeringens deleøkonomiske strategi, som snart bliver offentliggjort, bliver at sikre, at netop de deleøkonomiske platforme betaler skat, og vi får indberettet oplysninger fra dem, siger Karsten Lauritzen.

Han afviser, at regeringen har nølet.

- Mange af de deleøkonomiske virksomheder er kommet til inden for de seneste år. Derfor har man ikke nået at indrette skattelovgivningen til de her nye måder at tænke forretning på, siger skatteministeren.

Han forventer at fremlægge udspillet i løbet af de næste par uger.

Facebook
Twitter