Skat taber opgør i Højesteret: Kasi-Jesper undgår skattesmæk på 245 millioner

Forretningsmanden Jesper Kasi Nielsen vinder sag mod Skatteministeriet i Højesteret.

Jesper Kasi Nielsen vinder opgør med Skatteministeriet i Højesteret og slipper for skatteregning på en kvart milliard kroner. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Forretningsmanden Jesper Kasi Nielsen er i dag blevet frikendt i en sag om skatteunddragelse. Dermed undgår han at betale de 245 millioner kroner tilbage, som myndighederne ellers har krævet af ham. Det har Højesteret afgjort i dag.

Højesteret slår i dommen fast, at Skat ikke havde ret til at tilbagekalde den skattefrihed, Jesper Kasi Nielsen fik af Skat i december 2009 i forbindelse med sit samarbejde med Pandora.

"Tilførsel af aktiver havde ikke som hovedformål eller som et af hovedformåle­ne skatte­und­­dra­gel­se eller skatteundgåelse, og SKAT var derfor ikke berettiget til at tilbagekalde til­la­delse til skattefri aktivtilførsel," skriver Højesteret bl.a. i dommen.

Sagen handler om, hvorvidt Skat med tilbagevirkende kraft kunne ændre en tilladelse, der var givet til Jesper Nielsen og Pandora, og som indebar, at familiens skattepligtige indkomst blev hævet til i underkanten af en milliard, hvilket efterlod erhvervsmanden med skatteregning på 245 mio. kroner.

Får skattefrihed i 2009

Stridens kerne er det fælles selskab - Pandora Jewelry Central Western Europe - som Panodra og Kasi Aps stifter i 2009.

Jesper Kasi Nielsen havde på det tidspunkt retten til at sælge Pandoras smykker i Tyskland, Østrig og Schweitz. Mens Pandora havde rettighederne i Holland og Italien. Med det nye selskab samlede de deres salgsaktiviteter et sted.

Der skal normalt betales skat af gevinsten ved sådan en sammenlægning. Men der kan gives skattefrihed, hvis sammenlægningen er langsigtet og forretningsmæssigt begrundet.

På den baggrund søgte Jesper Kasi Nielsen om skattefrihed ifm sammenlægningen. Og han fik den af Skat. Han oplyste, at der ingen planer var om at sælge selskabet de første tre år og dermed høste en evt. aktiegevinst.

Året efter gik Pandora alligevel på børsen og tvangsindløste Jesper Kasi Nielsens aktier. Skat reagerede ved at tilbagekalde tilladelsen til skattefrihed og sende Jesper Kasi Nielsens en skatteregning på 245 millioner kroner.

Skattestyrelsen: Vil nærlæse dommen

Med dagens dom fastslår Højesteret, at Skat intet grundlag havde for at stryge Jesper Kasi Nielsens tilladelse til skattefrit at sælge sine Pandoraaktier.

Skattestyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview om dagens nederlag i Højesteret, men ifølge en pressemeddelelse tager underdirektør Jesper Wang-Holm dommen til efterretning.

- Nu skal vi nærlæse dommen og dens præmisser. Det gør vi for at vurdere, om den har konsekvenser for praksis på området, eller om den er konkret begrundet, siger han.