Skats Al Capone-metoder skaffer millioner fra bander

Siden 2010 har Skat med såkaldte Al Capone-metoder gjort krav på 190 millioner kroner fra bande- og rockermiljøet i Danmark.

Exitprogram har hjulpet 15 ud af 1700 bandemedlemmer ud af miljøet. Chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter mener, at det er ganske postitivt. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Torsdag aften var den gal igen, da en 19-årig mand blev ramt i hovedet under er skyderi i Lundtoftegade på Nørrebro i København. Samtidig kæmper Politi og Skat en kamp for at stække banderne ved at ramme dem økonomisk.

I perioden fra 2010 til og med marts 2013 har indsatsen mod skattesnyd i de kriminelle miljøer givet et provenu på 190 millioner kroner, viser nye tal fra Skatteministeriet. For langt størstedelen af beløbet er det lykkes Skat at inddrive pengene til statskassen.- Bandeproblematikken rækker ind i mange dele af vores samfund - også på skatteområdet. Det er helt naturligt politiet, der er i førertrøjen på området, men skattemyndighederne har en vigtig opgave i forhold til at understøtte politiets indsats, skriver Holger K. Nielsen (SF) i en mail til DR Nyheder.Al Capone-modellenSkat anvender den såkaldte Al Capone-model, hvor myndighederne beskatter og inddriver penge og værdier, som bande- og rockermedlemmer ikke kan redegøre for.I 2012 udvidede Skat sit fokus til også at omfatte personer uden for selve miljøet. Det betyder, at man har fået fat i en del af de virksomheder og bagmænd, der skaffer finansiering til de kriminelle medlemmer. Samtidig er virksomheder med i alt 800 personer, der arbejder sort, blevet stoppet, viser Skatteministeriets opgørelse.

- Fra Skats side har vi haft massivt fokus på det her område. Og vi har faktisk anvendt i cirka 40 årsværk de sidste tre år på opgaven. Det er forholdsvist mange ressourcer, vi bruger, men det er også en vigtig samfundsopgave, siger Johnny Schaadt Hansen, underdirektør i Skat med ansvar for Økokrim-enheden.Ramt på pengepungenUd over de 190 millioner kroner, der er gjort krav på hos bandemedlemmer og rockere, har Skat fjernet værdier som biler, våben og smykker for knapt 30 millioner kroner. Dertil kommer de værdier, som politiet beslaglægger.Og det virker effektivt, mener Kim Kliver, leder af politiets Task Force Øst.- Det er meget tydeligt for os, at en stor del af de her medlemmer har accepteret, at de skal stå på mål for deres kriminalitet. Men når vi rammer dem på deres pengepung og statussymboler, så gør det ondt, siger han.

Facebook
Twitter