Skatteborgere betaler bank-regning

Det bliver skatteborgerne, der kommer til at betale for gælden i Roskilde Bank. Bankkunderne får deres penge, mens aktionærerne taber.

(Foto: DR © DR)

Roskilde Bank eksisterer ikke længere. Bestyrelsen i Roskilde Bank har erkendt, at banken ikke længere har mulighed for selv at løse sine problemer og Nationalbanken har derfor taget over.

De nye ejere af Roskilde Bank overtager gælden, sådan at de der har sat penge i banken kan få dem tilbage. Til gengæld mister aktionærerne deres penge.

Aktierne i Roskilde Bank lukkede fredag i 81,5 kroner og det gav Roskilde Bank en markedsværdi på 1 milliard kroner. Men i dag er den milliard væk, og de kan ikke handle deres aktier længere.Aktieboks: Roskilde Bank 1 måned

- Forklaringen på den model er, at det er mere synd for indskyderne, fordi de vælger en tilfældig bank på et gadehjørne, mens bankens aktionærer har valgt at tage en risiko. Alligevel er det en grov sag, for bare for en måned siden troede man, at der var værdi i banken, siger Finn Østrup fra Handelshøjskolen i København til DR Nyheder.

Nationalbank undervurderede situation

Da Roskilde Bank i juli måned erkendte, at den havde store problemer, blev regeringen og de øvrige banker enige om en plan for, hvordan man skulle sikre bankens kunder mod tab.

Det blev aftalt, at de øvrige banker skulle dække tab på op mod 750 millioner kroner, og staten skulle via Nationalbanken dække resten.

Men siden er det kommet frem, at gælden i Roskilde Bank var langt større end ventet. Og derfor har politikerne indgået en rigtig dårlig aftale, der får konsekvenser for skatteborgerne, siger Finn Østrup.

Undervurderede situationen

- Jeg tror, at man ville have tænkt sig om en ekstra gang. I midten af juli var der ingen rigtig diskussion om det, men man skulle have krævet, at de andre banker stillede med et større beløb, siger han.

I sidste ende bliver det skatteyderne, der kommer til at betale regningen.

- Jeg synes, at det er fuldstændigt urimeligt. Vi har haft en lang periode, hvor bankerne er kommet ud med det ene rekordoverskud efter det andet, og har tjent masser afpenge de seneste år, og så er det forkert, at de kun bidrager med 750 millioner, siger Finn Østrup.

FacebookTwitter