Skatteekspert: Øget pres på Luxembourg

Offentliggørelse af store virksomheders skatteaftaler øger presset på åbenhed, lyder vurderingen.

Lektor i økonomi Niels Johannesen, KU, mener, at de nye oplysninger vil presse Luxembourgs skattehemmeligheder. (© DR)

I årevis har man vidst, at store firmaer har brugt Luxembourg som et slags skattely.

Men i en af de største afsløringer nogensinde af virksomheders brug af skattely, kan det nu dokumenteres, at firmaer som Ikea, Amazon og Burburry ved hjælp af lukrative skatteaftaler har ført penge til det lille EU-land.

Og afsløringen kan være med til at lukke ned for aftalerne, vurderer Niels Johannesen, lektor i økonomi ved Københavns Universitet.

- Det, at det nu bliver helt klart, hvad der foregår. Og det, at det kommer ud til den store offentlighed, at Luxembourg, der er et land midt i Europa, spiller en meget vigtig rolle i at nedbringe de store selskabers beskatning. Jeg tror, at det vil være med til at lægge pres på Luxembourg. Jeg tror, at det kan bruges politisk, og jeg tror, det kan være med til, at få Luxembourg til at gå ind i bekæmpelse af det her skattecirkus, siger han.

Kendt skattely

At det netop er Luxembourg, der er fokus på er langt fra tilfældigt, lyder det fra Niels Johannesen.

- Luxembourg har en rolle som gennemstrømningsland. Når Luxembourg er med i EU har de en række fordele, fordi der ligger en aftale, der gør at kapitalstrømninger kan beskattes i andre EU-lande. Det betyder, at Danmark eksempelvis kan have svært ved at gøre krav på skattebetaling, hvis virksomheden også er registreret i Luxembourg, siger han.

343 lækkede skattedokumenter

Det er den internationale organisation ICIJ, der består af journalister verden over, der har offentliggjort historierne i en række store medier, herhjemme er DR Dokumentar og Politiken i blandt.

De lækkede dokumenter stammer alle fra revisionsfirmaet PWC i Luxembourg og er stemplet af myndighederne. De viser bl.a. hvordan store firmaer som Ikea, Pepsi og Burberry har gjort brugt af de fordelagtige skatteregler i de lille EU-land.

PWC har ikke ønsket at deltage i et tv-interview om skatteaftalerne. Men selskabet skriver i en mail til DR, at de ikke kan kommentere på konkrete sager, men at selskabet generelt overholder lokale og internationale skattelove.