Skatteeksperter: Tømning af statskasser var en forretningsmodel for TDC's hovedejer

Interne dokumenter viser, at ledelsen i Macquarie var klar over, at det kunne være ulovligt.

I Tyskland er der indledt efterforskninger af blandt andre Macquarie. Både topchef Nicholas Moore og hans efterfølger Shemara Wikramanayake er blandt de mistænkte. (© DR Nyheder)

Den formodede svindel med udbytteskat, der har kostet Europas skattekasser milliarder, blev betragtet som et investeringsprodukt i den australske storbank Macquarie.

Det fremgår ifølge flere skatteeksperter af den omfattende mængde interne dokumenter fra banken, som er en del af det store læk om svindel med udbytteskat i finansverdenen.

- Dokumentationen viser, at de i forbindelse med den her forretningsmodel var bevidste om, at det kunne være i strid med loven. Og hvis du ved, at du begår skattesvindel, så ved du også, at du kan komme i fængsel, siger skatteprofessor Christoph Spengel fra universitetet i Mannheim.

Det interne materiale afslører, at den australske storbank og TDC-ejer i årevis har spillet en nøglerolle i et netværk af internationale finansfolk, advokatfirmaer og storbanker, som har været specialiseret i forskellige former for formodet bedrageri og spekulation med udbytteskat rettet mod statskasser i Europa.

DR har bedt Christoph Spengel og en række andre eksperter om at se nærmere på ikke mindst dokumenterne fra Macquarie, der omfatter både bestyrelsesreferater, memoer og email sendt mellem medarbejderne i investeringsbanken.

Det hemmelige materiale viser, hvordan banken i 2010 og 2011 spiller en nøglerolle i en transaktion, der samlet gik ud på at trække 2,3 milliarder kroner ud af den tyske statskasse.

Ekspert: Macquarie løb en høj risiko

Transaktionen gik ud på at udnytte seks amerikanske enkeltmandspensionskasser til at lave såkaldte CumEx-handler i Tyskland.

Ved at handle aktier frem og tilbage omkring udbyttedagen er det muligt at få en skat, der kun er indbetalt én gang, udbetalt to eller flere gange. En type handler, som tyske myndigheder betragter som ulovlige.

Alligevel godkender stort set hele bankens topledelse den omfattende transaktion i marts 2011, afslører interne godkendelsespapirer fra bankens it-system.

Særligt en email fra 7. december 2010, hvor bankens juridiske afdeling, advarer om risikoen for strafansvar ved at deltage i handlen, chokerer skatteprofessor Christoph Spengels.

- Mailen viser meget tydeligt, hvordan forretningsmodellen fungerer. Og ifølge anden dokumentation fra Macquarie er det samtidig meget tydeligt, at de føler sig meget sikre på, at disse arrangementer ikke vil blive opdaget, siger Christoph Spengel.

Overrasker det dig, at de kort efter gennemfører de her CumEx-handler?

- Ja, hvis jeg nu følte, at jeg løb en risiko for komme i fængsel i forbindelse med en bestemt transaktion, så ville jeg nok overveje, om jeg skulle lade være. Men i 2010 havde man måske en anden risikovillighed end i dag.

Topledelse godkendte skattefidus

Professor i finansiering ved Aarhus Universitet Peter Løchte har også fået et indblik i dokumentation fra CumExFiles, der er særlig omfangsrig omkring Macquarie.

Han hæfter sig ved et memorandum fra 20. september 2010 stilet til topchef Nicholas Moore, der beskriver, hvordan den foreslåede transaktion kan føre til, at den samme skat kan opkræves to gange.

- Jamen, det er jo et dokument, der meget præcist beskriver den her handelsstrategi. Altså præsenterer nogle muligheder ret detaljeret, ’vi kan lave de her handler’, og så står der sådan rimelig tydeligt, at ’så kan vi få den dobbelte refusion af udbytteskat.’

Og hvem er det stilet til, sådan et dokument?

- Det er jo formentlig adresseret opad i organisationen. Det er nogle tradere (aktiehandlere, red.) der ser nogle muligheder og får de her idéer, og som lige skal spørge om lov oppe ved chefen. Og måske endda helt oppe i bestyrelseslokalet eller i øverste direktion.

Men det betyder vel også, at det ikke bare er noget, de her aktiehandlere nede i den ene afdeling laver på egen hånd.

- Det ser ud til, at de får nok idéerne. Jeg er ikke i tvivl om, at det kreative arbejde foregår nede på gulvet. Men så spørger de alligevel om lov opad. Og så er der jo så i nogle tilfælde givet grønt lys.

’jeg synes ikke, det ser godt ud’

DR Nyheder har også vist dokumentationen mod Macquarie til direktør for RevisorJura Jakob Dedenroth Bernhoft, der er rådgiver for en lang række revisionsvirksomheder.

Han mener ikke, der kan være nogen som helst tvivl om, at man i investeringsbanken var klar over, at man på vej ud i noget, der kunne være strafbart.

- Jeg synes ikke, at det ser godt ud. Og man kan også se ud fra de her notater, at de diskuterer: Jamen hvad er risikoen for, at det her kommer frem. Altså hvad er risikoen for, at vores navn pludselig bliver kædet sammen med den her type forretning, siger han.

- Og det er jo et tydeligt tegn på, at de godt ved, at det her ikke er i orden.

De to øverste topchefer i Macquarie, Nicholas Moore og Shemara Wikramanayake, er ifølge DR’s oplysninger mistænkte i en kriminalsag, som den tyske statsanklager i Køln har iværksat.

Sagen omfatter flere nuværende og tidligere ansatte i investeringsbanken.

Macquarie har afvist at give interview til DR og henviser i stedet til en pressemeddelelse på bankens hjemmeside.

Her erkender Macquarie, at de tyske myndigheder er ved at undersøge banken. Derudover erkender banken at have deltaget i den kontroversielle handel fra 2006 til 2009.

I den forbindelse forklarer banken, at den ligesom flere andre finansielle virksomheder har løst sit mellemværende med de tyske myndigheder.

Macquarie forsvarer sig desuden med, at over 100 andre finansielle virksomheder har ageret på markedet for den kontroversielle handel, som banken trak sig fra i 2012.

Og endelig skriver Macquarie, at de har indhentet eksterne juridiske vurderinger, der viser, at banken handlede i overensstemmelse med loven.