Skattefar må nøjes med mindre i år

For første gang i mange år er statens overskud fra skatter og afgifter faldet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Der er kommet færre penge ind fra skat i år, viser tal fra Danmarks Statistik. (© Ap GraphicsBank)

Virksomheder og privatpersoner har ikke afleveret nær så meget til statskassen i år, som de plejer. For første gang i mange år er det årlige overskud fra skatter og afgifter faldet, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Det er dog ikke småpenge, der er tale om. Overskuddet i 2009 var på 802 milliarder kroner, hvilket er 38 milliarder kroner mindre end året før - det svarer til et fald på 4,5 procent, skriver RB-Børsen.

Mindre skat fra virksomheder og private

Og det er både private og virksomheder, der afleverer mindre hos skattefar, skriver Danmarks Statistik i sin analyse:

- Det er især den statslige indkomstskat, selskabsskatten, momsen og registreringsafgiften, der har indbragt færre skatteindtægter, lyder det.

Til gengæld har SP-pengene til de private forbrugere øget indtægterne. Der er kommet ekstra indtægter på 17 milliarder kroner fra beskatningen af SP-udbetalingerne.

SP-Penge var vigtige

- Uden disse ekstraindtægter ville faldet i indtægterne fra de samlede skatter og afgifter være på over seks procent, forklarer Danmarks Statistik.

Også indtægterne fra olie- og gasvirksomhederne bidrager til det store fald i skatterne med en samlet nedgang på over 12 milliarder kroner fra selskabsskat og kulbrinteskat. Selskabsskatterne fra øvrige selskaber er faldet med 8 milliarder kroner