Skattefolk advarer om mulig ny svindelsag

Medarbejdere i Skat frygter at endnu en stor svindelsag er under opsejling.

Milliard-fusk og IT-kaos har på det seneste tynget Skat. Nu frygter medarbejderne, at der også bliver fusket med negativ moms, skriver Politiken. (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2015) (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Først var der sagen om fusk med tilbagebetaling af Skat til udenlandske aktionærer for 6,2 milliarder kroner.

Så lukkede Skat dele af sit system for automatisk inddrivelse af ubetalt gæld til det offentlige.

Nu frygter medarbejdere i Skat, at der også bliver fusket med negativ moms, hvor udbetalingernes vokser. Det skriver Politiken.

50 milliarder mere

Skats udbetalinger af negativ moms er ifølge styrelsens egne oplysninger til Politiken steget fra 160 til 210 milliarder kroner i løbet af de seneste fem år.

- Disse udbetalinger er steget voldsomt på kort tid - ligesom vi så med udbytteskatten - og også den negative moms er præget af en meget tynd kontrolindsats. Derfor har medarbejderne flere gange uden held forsøgt at råbe ledelsen op, siger Jørn Rise, formand for Told & Skatteforbundet til Politiken.

Negativ moms

Negative angivelser af moms kan have mange årsager. Virksomheden kan for eksempel have haft ekstraordinært store investeringer, være i en opstartsfase uden særlig omsætning eller have en stor andel af handel med udlandet. Det betyder, at der ryger flere penge ud af kassen til købsmoms, end der ryger ind fra salgsmoms. Penge, som virksomheden kan få tilbage fra Skat.

Der kan være gode grunde til, at udbetalingerne er steget - blandt andet at den generelle økonomi ser bedre ud i dag end, den gjorde i 2010, og at det har fået mere gang i handlen.

Men medarbejdere i Skat frygter alligevel, at kontrollen er alt for beskeden, og at der derfor bliver gennemført systematisk svindel med de voksende udbetalinger af negativ moms.

Kendt problem

Skat oplyser til DR Nyheder, at de har 81 personer ansat til at tage sig af 'almindelig udbetalingskontrol af negativ moms'. Desuden har de 22 ansat i en særlig afdeling for 'organiseret svig med negativ moms' og 14 ansat til at kigge på sager om 'momskarruselsvig'.

Alligevel er det ikke første gang, at skattefolk advarer om mulig svindel med negativ moms.

Allerede for tre år siden kritiserede flere eksperter Skats opsyn med udbetalingerne af negativ moms. I 2011 udbetalte Skat 172 milliarder kroner i negativ moms. Skat kontrollerede bare 1,5 pct. af udbetalingerne. Der var fejl i over halvdelen, og Skat stoppede udbetalinger for 2,3 milliarder kroner.

I 2014 har afdelingen for almindelig udbetalingskontrol kontrolleret otte procent af den samlede udbetaling, oplyser Skat i en mail.

Facebook
Twitter