Skatteminister: Bankerne har et ansvar for udbytteskandalen

Både bankerne og Skat har ansvaret for fejl i udbyttesager, siger minister.

Morten Bødskov (S) betegner hele udbyttekomplekset som ’grotesk’ og ’dybt forargeligt’. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Ikke kun Skat bærer et ansvar for, at der har været omfattende fejl i refusionerne af udbytteskat.

- Der er ingen tvivl om, at bankerne har et ansvar, men det har skattevæsenet jo altså også, siger Morten Bødskov til DR.

Dårlig ordning

DR Nyheder og Børsen er kommet i besiddelse af hidtil ikke offentliggjorte dokumenter fra Skatteministeriets interne revision.

Dokumenterne viser, at den såkaldte bankordning, hvor Danske Bank, Nordea og SEB Danmark i over 10 år udbetalte udbytteskat til deres kunder på vegne af Skat, var så behæftet med fejl, at bankerne uberettiget kan have udbetalt op imod en milliard kroner.

- De her tal er helt nye for mig, men at der er sket fejludbetalinger er jo ikke nyt. Der er ikke nogen tvivl om, at bankordningen var en dårlig ordning. Det er derfor, den blev stoppet tilbage i 2015, siger Morten Bødskov.

Mandag har Skattestyrelsen indkaldt til pressemøde. Her vil styrelsen fremlægge det endelige resultat af tre års granskning af bankordningen, hvor også Finanstilsynet har bidraget.

- Jeg er tilfreds med, at vi nu få fuldstændig klarhed over, hvad har der været op og ned i de fejl, der er begået, siger Morten Bødskov.

Bankordningen eksisterede i over 10 år, indtil Skat i 2015 dømte den ulovlig og kasserede ordningen. Siden 2010 har tre danske banker - på vegne af Skat - refunderet 6,2 milliarder kroner i udbytteskat på bankordningen.

Grotesk og forargeligt

Han betegner hele udbyttekomplekset som ’grotesk’ og ’dybt forargeligt’. Og så er skatteministeren kritisk over for de udenlandske storbanker, der blandt andet optræder i sagen om den canadiske pensionskasse Hoopp og en række andre spekulative udbyttesager.

- Der er ingen tvivl om, at når man ser på internationale bankers involvering i hele det her udbytteskandalekompleks - jeg tror ikke du kan finde nogen, det ikke forarger. Og det forarger også mig dybt, siger Morten Bødskov og tilføjer:

Via blanketordningen har den danske stat fejlagtigt refunderet mindst 12,7 milliarder kroner i udbytteskat.

- Når man ser jeres egen udrulning af den her sag, og man læser, hvad der har været anvendt af metoder, det er jo et angreb på fælleskassen, der er foregået.

Ifølge skatteministeren vil staten forfølge alle de sager, der kan forfølges, så oprydningsarbejdet bliver fulgt helt til dørs.

- For mig er der ingen tvivl om, og jeg tror jeg deler alle danskeres opfattelse af den her sag, at de sager, der kan forfølges, de skal forfølges. Det er en kæmpe skandale, det vi har set, og derfor skal de her sager forfølges helt til dørs, siger Morten Bødskov.