Skatteminister øger kontrol med momssvindel

Der skal igangsættes en målrettet kontrolindsats og et større eftersyn af Skat, siger Karsten Lauritzen på samråd.

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, har mange spørgsmål til Skatteminister Karsten Lauritzen på dagens samråd. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Der er en række udfordringer med systematisk og organiseret svindel med moms i Danmark, og derfor skal indsatsen styrkes.

Sådan sagde skatteminister Karsten Lauritzen på dagens samråd, der er indkaldt efter DR Dokumentars afsløringer af omfattende momssvindel.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, når organiserede kriminelle bevidst snyder samfundet for moms og afgifter. Vi skal gøre det nemt for de mange, som følger reglerne, men vi skal også slå hårdt ned på dem, som systematisk snyder det danske samfund, siger han.

Tre initiativer på vej

Helt konkret fremsætter skatteministeren tre initiativer.

Først og fremmest ønsker regeringen, at der gennemføres et grundlæggende serviceeftersyn af den samlede indsats på momsområdet. Derfor har skatteministeren bedt Skatteministeriets Interne Revision om at gennemgøre en grundig undersøgelse af Skats kontrolindsats på området.

- Undersøgelsen skal give et samlet billede af svindlen, og den skal afsluttes til sommer, hvorefter jeg vil orientere udvalget, siger Karsten Lauritzen.

Dernæst vil Skat have et styrket samarbejde på tværs af myndighederne, siger ministeren, der vil have EU-Kommissionen på banen:

- Momssvindlen går både på tværs af landegrænser og myndigheder. En stor del af svindlen sker eksempelvis, før Skat overhovedet kommer i berøring med svindlerne, eksempelvis, når der oprettes falske virksomheder. Derfor er det nødvendigt med et styrket samarbejde mellem myndighederne på området, siger han.

Endelig vil Skats nye anti-svindelenhed have fokus på organiseret momssvindel.

S og SF: Tilfør Skat flere ressourcer

Det er Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, som har kaldt ministeren i samråd, efter det i en DR dokumentar er kommet frem, at en række terrormistænkte er involveret i et netværk, der mistænkes for omfattende momssvindel.

Ligesom en lang række andre skatteordførere kræver han, at der tilføres flere ressourcer til Skat.

- Skatteministeren skal garantere Folketinget, at der tilføres de nødvendige ressourcer til at gøre livet surt for svindlerne. Helt basalt må Skatteministeren garantere, at der vil være tilstrækkeligt mandskat til en styrket indsats mod svindlen, siger Jesper Petersen.

Samme pointe har SF's skatteordfører på samrådet, Lisbeth Bech Poulsen. Skatteministeren svarer, at han tror på, der bliver tilført flere penge til Skat på det kommende års finanslov, men ikke nu og her:

- Jeg tror, man kommer til at tilføre flere ressourcer til Skat, nok bare ikke på indsats- og kontroldelen. Derfor må vi blive bedre til at udnytte de ressourcer, vi har.