Skatteminister om milliardsnyd: Vi samarbejder helst med virksomhederne

Det er et stort problem, hvis virksomheder ikke sætter priserne korrekt, når de handler internt, mener skatteministeren.

Regeringen har afsat ekstra ressourcer for at bekæmpe transfer pricing, siger skatteminister Morten Østergaard (R). (© DR)

Skatteministeren vil helst hjælpe de multinationale selskaber til at betale den rigtige skat fra starten.

- Det er komplekse sager, og derfor vil vi hellere samarbejde og sørge for, at de rammer rigtigt første gang, siger Morten Østergaard (R), skatteminister om, at Skat aldrig før har haft så mange multinationale selskaber til torskegilde.

I alt fik 77 selskaber en ekstraregning af skattevæsenet, fordi de ifølge Skat havde opgivet værdierne i deres egne interne handler - også kaldet transferpriserne - forkert. Det er ti sager flere end sidste år, og mere end dobbelt så mange som i 2009.

Stort problem

I alt fik virksomhederne forhøjet deres skattepligtige indkomster med svimlende 17 milliarder kroner i de såkaldte transfer pricing-sager. Med den nuværende selskabsskattesats vil det svare til et provenu til statskassen på næsten 4,2 milliarder kroner. Og det er endda uden eventuelle renter.

Men selvom Skat forsøger at overtale virksomhederne til at samarbejde, er problemet med transfer pricing alvorligt.

- Det er et stort problem. Størstedelen af den globale samhandel foregår mellem koncernforbundne virksomheder.

- Så vi skal selvfølgelig også sørge for, at de store virksomheder betaler den skat, de er forpligtet til, siger ministeren.

Ekstra ressourcer

Det er særligt de yderst komplicerede sager om immaterielle aktiver - patenter, rettigheder eller licenser - der beløbsmæssigt fylder mest. Skat har således opgjort, at disse sager udgør tre fjerdedele af de 17 milliarder kroner, men kun 18 procent af antallet af sager.

- Der er stærkt internationalt fokus på det og derfor et internationalt samarbejde.

- Samtidig har regeringen afsat ekstra ressourcer i forhold til transfer pricing og skattely for at sørge for, at der kommer de skattekroner i kassen, som virksomhederne er forpligtet til, siger Morten Østergaard.

Professor: Mange penge at hente

Professor i skatteret ved Århus Universitet, Jan Pedersen, vurderer, at der er mange penge at hente til statskassen i sager om transfer pricing.

- Skat har forøget sin indsats meget betydeligt på dette område. Det er da glædeligt, fordi det er helt åbenbart, at der foregår indkomstflytninger - navnlig til skattelylande og lignende, siger han og tilføjer.

- Der er et betydeligt større antal sager, end vi så for år tilbage. Heldigvis vinder skat de fleste sager, men det er ikke alle.

Facebook
Twitter