Skatteminister vil gøre op med udbytteskat-svindel: "Vi fjerner en blanket"

Svindelbefængt skattemodel afskaffes. Fremover skal selskaberne selv holde den korrekte skat tilbage, når de udbetaler udbytte.

Skatteminister Karsten Lauritzen vil efter sommerferien præsentere et lovforslag, der skal stoppe udbytteskat-svindel. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Skatteministeriet mener, at man nu har udviklet en model, der fremover skal gøre det umuligt at lave det svindelnummer, der har kostet Danmark 12,3 mia. kr. i tabt udbytteskat. Udenlandske aktionærer i danske virksomheder skal ikke længere kunne få refunderet udbytteskat.

Skatteminister Karsten Lauritzen oplyser til DR Nyheder, at han har regeringens opbakning til at præsentere den nye model i form af et lovforslag efter sommerferien.

Blanketordning misbrugt for 12,3 mia.

Løsningen på det store problem lyder ret enkel. Man fjerner simpelthen en blanket.

Hidtil har udenlandske aktionærer i danske selskaber udfyldt en blanket, når de skulle have refunderet den skat, som virksomheden automatisk tilbageholder, når de udbetaler udbytte.

Blanketten sender aktionærerne til Skat. Men i forbindelse med den svindelsag til 12,3 mia. kr., der blev afsløret i 2015 kunne denne blanketordning misbruges til at få refunderet skat af udbytter, som ansøgeren aldrig havde fået.

Selskaberne skal holde skatten tilbage

Den nye model svarer til det system, som arbejdsgivere bruger i dag, når de trækker skat fra de ansattes løn, før den bliver udbetalt. I Skatteministeriets nye model skal selskaberne på samme måde selv tilbageholde den skat, som aktionærerne skal betale af deres udbytte.

Det kan svinge meget fra land til land og alt efter hvilken dobbeltbeskatningsaftale aktionærernes hjemland har med Danmark. Det er derfor en forholdsvis kompliceret øvelse, men skatteminister Karsten Lauritzen mener, at det er meget bedre end den nuværende model.

- Den blanket, som svindlere har brugt til at franarre danske skatteborgere milliarder. Den blanket fjerner vi. Vi har allerede mangedoblet kontrollen på området, men der er stadig en risiko for svindel. Det kan jeg som skatteminister ikke kan leve med. Og derfor foreslår vi nu helt at afskaffe refusion på udbytteskat, siger Karsten Lauritzen til DR Nyheder.

Der tegner sig et bredt flertal bag skatteministerens forslag. Uden at kende til de nærmere detaljer i teksten, siger skatteordfører for Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær for eksempel, at han gerne vil støtte en afskaffelse af den nuværende blanketordning.

Facebook
Twitter