Skatteministeren: Topadvokater burde ikke have undersøgt udbytteskandale

'På sin plads', at skatteskandale får personale-konsekvenser for et af landets største advokatkontorer, siger minister.

Advokat-firmaet Bech-Bruun burde ikke have lavet undersøgelse af udbytteskattesag, siger skatteministeren. (© dr)

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har meget svært ved at forestille sig, at det store, danske advokatfirma Bech-Bruun, i dag havde fået opgaven med at undersøge hele den store udbytteskatte-skandale for Skatteministeriet.

Det skyldes firmaets mulige dobbeltrolle i skandalen, hvor det er kommet frem, at Bech-Bruun i 2014, 2015 og så sent som i 2018 rådgav henholdsvis en bank og to pensionskasser om udbytteskat.

- Med det jeg ved nu, og det der er sket, så har jeg meget svært ved at se for mig, at Bech-Bruun havde fået opgaven med advokatundersøgelsen, udtaler skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse.

Ministeren ønsker ikke at stille op til interview om sagen, men siger i pressemeddelelsen, at han nu vil nærlæse den redegørelse, som advokatfirmaet her sendt til ministeren.

- De tager skarp afstand fra svindel med udbytteskat, og de har taget en række konsekvenser, herunder personalemæssige, ovenpå deres rådgivning. Det synes jeg er på sin plads, siger Karsten Lauritzen (V).

Med flere end 500 ansatte er advokatfirmaet Bech Bruun et af Danmarks største advokatfirmaer. Den partner i firmaet, der i 2014 og 2015 rådgav en tysk bank, arbejder ikke længere hos Bech-Bruun, men hos et andet stort, dansk advokatfirma.

Derudover har to topadvokater i denne uge forladt firmaet, herunder en af firmaets mest profilerede skatteadvokater.

- Jeg dømmer ingen på forhånd, men opfordrer Bech-Bruun til at samarbejde med myndighederne og dele de oplysninger, de kan, i denne sag, siger Karsten Lauritzen.

Fastholder undersøgelse er troværdig

I Bech-Bruuns redegørelse til ministeren skriver næstformand i bestyrelsen, Steen Jensen, at man tager afstand fra den rådgivning, som en af firmaets partnere lavede i 2014 og 2015.

Derudover ville firmaet ikke have budt på opgaven med at kulegrave udbyttesagen for Skatteministeriet, hvis man havde vist, at en af firmaets mænd havde rådgivet centrale aktører i skandalen.

Dog fastholder Steen Jensen, at advokatundersøgelsen, som blev lavet sidste år, er troværdig, da det var nogle andre ansatte hos Bech-Bruun som udformede den.

- De har ikke været vidende om et tidligere rådgivningsforhold (...). De har været urørt af den information, og skatteministeren kan være helt tryg ved, at han har fået et grundigt og rigtigt arbejde, der ikke er beklikket af en tidligere klientrelation i Bech-Bruun, lød det her til aften fra Steen Jensen i et interview med DR Nyheder.

ARTIKLEN ER RETTET 12. november. Se tekst på Fejl & Fakta.

Forstå Bech-Bruuns rolle i sagen

  • Firmaet stod i 2017 bag en stor advokatundersøgelse for Skatteministeriet, som afdækkede, hvordan skandalesagen om udbytteskat kunne ske. 12,7 milliarder blev taget fra den danske statskasse af udenlandske aktører.

  • I 2014 har en topadvokat i Bech-Bruun rådgivet den tyske bank North Channel Bank, som har spillet en central rolle i at få milliarder ud af den danske statskasse.

  • Et år senere I 2015 beder North Channel Bank-Bech Bruun om at bekræfte, at den juridiske vurdering stadig er brugbar. Den rådgivning udførte Bech-Bruun. Det skete vel at mærke få dage før, Skat opdagede hele svindelsagen og skandalen rullede.

  • Så sent som i 2018 har Bech-Bruun haft to canadiske pensionskasser som kunder. De har begge en mulig forbindelse til skattesvindlen. Bech-Bruun siger nu selv, at det var en fejl at arbejde med dem Og det har medført, at to skatteadvokater - den ene højt profileret i firmaet - i denne uge har forladt deres stillinger i Bech-Bruun.

  • Den advokat, der rådgav North Channel Bank, er i dag ansat i et andet stort dansk advokatfirma.

  • Bech-Bruun er en af Danmarks største advokatvirksomheder med 515 medarbejdere, hvoraf 263 er jurister og 40 er sagsbehandlere.