Skatteordførere kræver forklaring: Hvorfor fik vi ikke besked om udbyttefejl?

Flere skatteordførere kræver forklaring fra skatteminister Morten Bødskov (S) efter ny udbytteafsløring.

- Det er grænseoverskridende som politiker, at vi simpelthen ikke kan stole på Skatteministeriet i de her sager, siger DF's skatteordfører. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Op mod en milliard kroner kan uberettiget være blevet udbetalt via en særlig ordning mellem Skat og tre danske banker i årene 2012-2015.

Det afslører interne dokumenter fra Skatteministeriets interne revision, som DR Nyheder og dagbladet Børsen er kommet i besiddelse af.

Dokumenterne fastslår, at der er sket omfattende fejl i den såkaldte bankordning, hvor Nordea, Danske Bank og SEB Danmark stod for at udbetale og kontrollere refusion af udbytteskat til udenlandske aktionærer.

I alt overførte de tre banker på vegne af Skat 5,4 milliarder kroner til sine kunder i perioden. Nu afslører de interne dokumenter, at der har været omfattende fejl i ordningen.

- Det er simpelthen uholdbart, og det er vi nødt til at få ministeren til at forklare, siger Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær, der er både 'rystet', 'chokeret' og nu vil kalde ministeren i samråd.

Bankordningen eksisterede i over 10 år, indtil Skat i 2015 dømte den ulovlig og kasserede ordningen. Siden 2010 har tre danske banker - på vegne af Skat - refunderet 6,2 milliarder kroner i udbytteskat på bankordningen.

- Det er virkelig grotesk, at vi igen og igen er blevet forsikret om det modsatte, og nu viser det sig, at vi kan have mistet yderligere en milliard kroner på den her ordning. Det er grænseoverskridende som politiker, at vi simpelthen ikke kan stole på Skatteministeriet i de her sager, fortsætter Flydtkjær.

Området for refusion af udbytteskat er i forvejen skandaleramt, fordi det tidligere Skat fra 2012 til 2015 fejlagtigt overførte 12,7 milliarder kroner til udenlandske finansfolk.

Den formodede svindel foregik via den såkaldte blanketordning.

Men problemer med bankordningen kan altså også have kostet skatteyderne et beløb i milliardklassen.

Hadegaven, der bliver ved med at give

Ingen af de skatteordførere, som DR Nyheder har talt med, har hørt om fejludbetalinger i milliardklassen i bankordningen før nu. Derfor vil Enhedslisten have den nye skatteminister, Morten Bødskov, til at lave en redegørelse i sagen.

- Jeg er hamrende sur over, at vi igennem massevis af måneder har fået at vide, at der nok ikke var problemer med bankordningen, og at vi derfor er blevet misinformeret, sådan så vi ikke i tide har kunnet tage de initiativer, der skulle til for at vi kunne komme ud og hente nogle af pengene hjem, siger Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund til DR.

Kathrine Olldag, der er skatteordfører for Radikale Venstre, betegner udbytteskandalen som en ’hadegave, der bliver ved med at give og give’.

- Det er endnu et brud på den samfundskontrakt, vi har med bankerne. Det er et brud på tilliden, siger Katrine Olldag.

Hun mener, at Folketinget, herunder Skatteudvalget, burde have været orienteret om det mulige tab af en milliard kroner.

- Jeg synes, det er skræmmende, at vi ikke har fået de oplysninger. Det er ikke noget, der fremmer tilliden, siger Katrine Olldag.

Husker ikke dokumenter

Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) husker ikke at have læst de pågældende dokumenter. Men han bekræfter, at han blev orienteret om fejl i bankordningen.

- Det er ikke en overraskelse for mig, at der har været fejl ved bankordningen. Det har vi vidst hele tiden, og det er en af grundene til, at Skat har lavet en grundig undersøgelse, og at man har givet en anmeldelse ind til Finanstilsynet, siger Karsten Lauritzen.

Den tidligere skatteminister forsikrer også, at Folketinget gentagne gange er blevet oplyst om fejl i bankordningen.

- De vurderinger, man har haft, er der usikkerhed forbundet med, og derfor har man hele tiden arbejdet på at komme til bunds i sagerne. Og det er også derfor, man har indgivet en anmeldelse til Finanstilsynet, siger Karsten Lauritzen.

Den tidligere minister erindrer til gengæld ikke, at mulige fejludbetalinger for op mod en milliard kroner har været oppe at vende i ministeriet.

- Noget konkret tal, som I nævner, kan jeg ikke genkende, siger Karsten Lauritzen til DR.

Via blanketordningen har den danske stat fejlagtigt refunderet mindst 12,7 milliarder kroner i udbytteskat.

Også fra den nye skatteminister, Morten Bødskov (S), lyder det, at tallene er nye for ham.

- At der er sket fejludbetalinger er jo ikke nyt. Der er ikke nogen tvivl om, at bankordningen var en dårlig ordning. Det er derfor den blev stoppet tilbage i 2015, siger Morten Bødskov.