Skatteordførere kræver klare svar fra minister om tab i udbytteskandale

Mulighederne for at komme dybere i sagen synes udtømt, siger skatteminister Morten Bødskov (S).

Enhedslistens Rune Lund vil have svar på, hvor mange penge statskassen mangler efter fejludbetalinger via den såkaldte bankordning. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der kom ikke mange nye oplysninger frem om fejludbetalinger af udbytteskat i den såkaldte bankordning, da den nye skatteminister, Morten Bødskov (S), i dag deltog i sit første samråd om udbytteskandalen.

Flere skatteordførere havde håbet, at ministeren kunne kaste lys over tabet, som den danske statskasse har lidt som følge af forkert udbetalt udbytterefusion via bankordningen, men svarene fra ministeren var sparsomme.

Der mangler nemlig fortsat dokumentation til at fastslå, hvor stort et tab der skal lægges oveni tabet fra den formodede svindel for 12,7 milliarder kroner.

Det blev klart på dagens samråd, til trods for at det er fire år siden, bankordningen blev lukket.

- Vi har fået lavet undersøgelser, og det her er resultatet, sagde Morten Bødskov og henviste til en rapport fra Skatteministeriets interne revision, som DR og Børsen kunne afsløre konklusionen af tilbage i september.

Tab på en milliard er bedste bud

I den rapport skriver Skatteministeriet, at massive fejl i bankordningen kan have medført fejludbetalinger for mellem mellem 712 og 940 millioner kroner i perioden 2012-2015.

Skatteministeret kalder det for "det bedste bud" på omfanget, men der findes ikke egentlig dokumentation, hverken i de tre banker, som på vegne af Skat stod for administrationen af ordningen, eller i ministeriet.

Derfor er vurderingen baseret på en gennemgang af de mange anmodninger om udbetaling af udbytteskat, der lå og ventede, da bankordningen blev erklæret ulovlig og lukket i 2015.

Den manglende afklaring er Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, utilfreds med:

- Det giver ikke mening, at man ikke går tilbage og finder ud af, om der var grundlag for at udbetale pengene, men i stedet laver et groft skøn over, hvor meget der måske er blevet udbetalt forkert, siger ordføreren, der havde hevet skatteministeren i samråd.

Tyve procent er fejludbetalinger

Dennis Flydtkjær undrer sig over, at skatteudvalget ikke blev orienteret om fejlene og de "massive" fejl med bankordningen tidligere. Som han ser det, løber tabet fra problemerne med ordningen efterhånden langt over det beløb, som Skatteministeriet taler om:

- Udover skattegabet på de mellem 712 og 940 millioner kroner, er der de 900 millioner kroner, som en canadisk pensionskasse fejlagtigt har fået udbetalt, og 234 millioner i tab på frikort, der aldrig skulle være udstedt, siger han.

I perioden fra 2012 til 2015 udbetalte Danske Bank, Nordea og SEB Danmark samlet 5,4 milliarder kroner via bankordningen på vegne af skattemyndighederne. Over 20 procent af det samlede beløb er altså penge, der er udbetalt uretmæssigt, bemærker skatteordføreren.

- Så der har været noget galt med den ordning. Det havde vi fået af vide, der ikke var.

Ø forsikrer: Spørgerækken vil fortsætte

På samrådet forsøgte Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, også at få klare svar på, om samtlige udbetalinger er sket ved fejl, eller om der kan have været tale om svindel. Meget klogere mener han dog ikke, at han blev.

- Det er på ingen måde tilfredsstillende, hvis vi ikke kommer til bunds i den her sag. Vi har med et område at gøre, som har sejlet fuldstændig, og penge er røget forkert ud af statskassen. Vi skal have så mange som muligt af dem igen, og hvis der er foregået svindel, skal vi se på, om der skal rejses straffesag med krav om fængsel, siger Rune Lund.

Rune Lund forsikrer om, at Enhedslisten vil blive ved med at stille spørgsmål til ministeren.

- Jeg kan garantere for, at vi fortsat vil forfølge bankordningen. Vi skal have en sikkerhed for, at der bliver arbejdet seriøst med det her.

Minister: Mulighederne er udtømte

Med svindlen på 12,7 milliarder kroner og fejludbetalingerne i bankordningen, regnede Rune Lund sig på samrådet frem til, at danskerne kan have tabt mindst 14,9 milliarder kroner i udbytteskandalen.

Om det er det rigtige beløb, vil skatteminister Morten Bødskov ikke kommentere direkte.

- De her tal er kæmpestore. De viser, hvor alvorlig sagen er, hvor stor en skandale, det har været. Det er vigtigt, at myndighederne nu får den fulde opbakning, så vi kan komme efter dem, der måtte have svindlet.

Skatteordførerne vil have, at Skatteministeriet kommer helt til bunds i, hvor meget der er fejludbetalt via bankordningen. Kan du garantere, at der kommer en endelig afklaring?

- Vi arbejder selvfølgelig med det. SØIK (Bagmandspolitiet, red.) er også i gang, og man kan ikke afvise, at der kommer nyt frem der. Men med de midler vi har, synes vores muligheder for at komme dybere i sagen udtømt nu, lyder det fra ministeren.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter