Tema Momsrytterne

Skatteordførere kræver nyt samråd efter svindeltiltag: Skat mangler stadig penge

Selv om skatteministeren kommer med tre nye initiativer til at bekæmpe momssvindel, er der hverken flere penge eller mere mandskab på vej til Skat.

Socialdemokraterne indkalder til nyt samråd i sagen. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

- Man kan ikke plukke en plukket høne, og det er, hvad skatteministeren er i gang med.

Sådan lyder det fra SF’s rets- og skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, på vej ud fra dagens samråd.

På samrådet, som Socialdemokraterne har indkaldt til, efter DR Dokumentars afsløringer af omfattende momssvindel, præsenterede skatteminister Karsten Lauritzen tre nye initiativer for, hvordan vi kommer skatte- og momssvindel til livs. Men her indgik ikke ekstra penge til Skat:

Momsrytterne

DR sætter fokus på organiseret og økonomisk kriminalitet – og ser nærmere på nogle af de netværk, der har rod i Danmark og tråde til hele verden. Følg med her på dr.dk hvor vi følger momsrytterne – og dem, der prøver at stoppe svindlen.

Gå til tema

- Kontroldelen hos Skat bliver ikke tildelt flere ressourcer, de skal blot udnyttes bedre, gentog Karsten Lauritzen overfor DR efter samrådet.

DF og SF er skuffede

Men det er ikke godt nok, mener Lisbeth Poulsen:

- Jeg er slet ikke tilfreds med de svar, vi fik. Der er sparet alt for meget i Skat, og det bør ministeren anerkende. Kun tre procent af alle virksomheder kontrolleres, mens hver tiende virksomhed snyder bevidst. Vi svindles for milliarder, og det holder ikke, siger skatteordføreren.

Også DF’s skatteordfører, Dennis Flydtkjær, er skuffet over, at der ikke er flere ressourcer på vej til Skat:

- Det er så stor en sum penge, vi mister, at jeg tror, en medarbejder kunne tjene sin egen løn ind igen, hvis vi ansatte vedkommende til at opklare svindel. Vi skal bruge Skat til at stresse svindlerne, siger han.

Minister afviser at hæve strafferammen

Ifølge skatteministeren går Danmark hvert år glip af et tocifret milliardbeløb, fordi virksomheder ikke afregner den moms, de skal.

- Skat har ikke de præcise tal, men ifølge EU-Kommissionen ligger vi ikke så højt sammenlignet med andre lande, sagde ministeren på samrådet, men indrømmede samtidig, at der fortsat er en række udfordringer med systematisk organiseret svindel på momsområdet.

Det var Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, der havde indkaldt Karsten Lauritzen til samråd. Han ville have ministeren til at garantere, at der vil være tilstrækkeligt mandskab til en styrket indsats mod svindlen. Det fik han dog ikke.

Ministeren afviste desuden at hæve straframmen på området, som flere skatteordførere ellers har foreslået.

- Jeg er utilfreds med svarene, og derfor indkalder vi til nyt samråd, siger Socialdemokraternes Jesper Petersen.