Skatter og afgifter æder din elregning

Det er den mindste del af din elregning, der går til energiselskabet.

Det er kun 12 procent af din elregning, der rent faktisk går til el. (Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

For hver 100 kroner, du betaler i elregning, går kun 12 kroner til den strøm, du bruger. Resten går til transport af strømmen og – ikke mindst – afgifter.

Mens de 12 procent af din elregning altså går til el, så går de næste knap 20 procent til at drive elværket og få strømmen transporteret derfra og ud til stikkontakten. Resten er ifølge energiselskabernes brancheforening, Dansk Energi, en blandet buket afgifter.

- Mange tror jo, at det fulde beløb er noget, der går til elselskabet. Men det er det altså ikke. Det er den mindste del, siger Lars Aagaard, der er direktør i Dansk Energi.

Afgifter fylder næsten 70 procent

10 procent af elregningen går til en særlig afgift, der skal fremme grøn omstilling. PSO hedder den. Moms udgør de sædvanlige 20 procent, mens elafgiften udgør de sidste 38,7 procent. Samlet set fylder afgifter dermed næsten 70 procent af din elregning.

Hvor meget det i kroner og øre bliver til for dig som forbruger, det bør du kunne læse dig til.

- Man kan jo se det på sin elregning, hvor stor en del af den, der er afgifter. Så der er ikke noget her, der er skjult. Næ, det, der måske er skjult for danskerne, det er, at de ikke tager sig tid til lige at kigge på, hvad består min elregning egentlig af, siger Lars Aagaard.

Der er mere om elregningen i aften i magasinet Penge, DR1 kl 21.55.