Skattestyrelsen går rettens vej i svindelsag: Har indefrosset store værdier i udlandet

Stævninger og ransagninger har givet Skattestyrelsen større indsigt i udbytteskattesagen.

Fagdirektør i Skattestyrelsen, Steen Bechmann Jacobsen, leder missionen for at sikre flest mulige værdier i udlandet, der stammer fra den store udbytteskattesag. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Alle sejl er sat til for at genvinde nogle af de 12,7 milliarder kroner, der fejlagtigt blev overført til udenlandske pengemænd, efter de havde opsnappet og udnyttet et stort hul i kontrollen hos Skat.

I løbet af sommeren har Skattestyrelsen rejst et væld af civile krav og foretaget ransagninger og beslaglæggelser i en række lande.

- Det er vigtigt, at vi løbende søger at sikre aktiver, som kan tilbageføres til den danske stat, fortæller Steen Bechmann Jacobsen, der er fagdirektør i Særlig Kontrol i Skattestyrelsen.

Går så langt som muligt

Skattestyrelsen holder fortsat kortene tæt til kroppen, fordi ransagningerne fortsat er i gang.

Derfor frygter Bechmann Jacobsen at flere detaljer i offentligheden kan være med til at tippe de sagsøgte, som så vil gemme deres værdier væk.

Iifølge DR Nyheders oplysninger har Skattestyrelsen rejst i alt 388 søgsmål i blandt andre USA, Storbritannien, Malaysia og Luxembourg.

Steen Bechmann Jacobsen forklarer, at Skattestyrelsens advokater i de enkelte lande går længst muligt for at sikre værdier og materiale til den videre efterforskning.

- Der er forskel på lovgivningen i de enkelte lande. Derfor er det ikke givet, at vi kan ransage på ét grundlag i et land og så gøre noget tilsvarende i et andet, siger Bechmann.

Beslaglæggelser overlapper politiets

Ifølge bagmandspolitiet er der beslaglagt værdier for mindst 2,7 milliarder kroner i udlandet.

Blandt andet har dansk politi indefrosset 1,7 milliarder kroner i den tyske bank Varengold og lagt hånd på ejendomme i London tilhørende den hovedmistænkte i sagen, den britiske finansmand, Sanjay Shah.

Men samtidig med, at politiet efterforsker sagen, har Skattestyrelsen startet et civilt spor rettet mod de mistænktes værdier.

Det betyder, at mange af sommerens beslaglæggelser i den civile sag, faktisk allerede er beslaglagt én gang tidligere:

- Der vil være noget overlap, det kan jeg godt bekræfte. Men det handler simpelthen om, at vi går så langt som muligt for at sikre nogle af de her aktiver, siger Steen Bechmann Jacobsen.

Lykkes det for eksempel ikke for politiet at fælde dom over bagmændene i udbytteskattesagen, kan de civile søgsmål i stedet sikre, at de danske myndigheder alligevel får konfiskeret værdierne i udlandet.

- Vi skal gøre alt for at få de her penge hjem til skatteborgerne, siger Steen Bechmann Jacobsen.

Sommerens ransagninger har ført til beslaglæggelser af kontanter og fysiske værdier såsom ejendomme.

Data i massevis

Ransagningerne har også givet adgang til et enormt materiale, der blandt andet indeholder emails og ikke mindst kontoudtog på flere af sagens hovedpersoner.

Det er materiale, som Skattestyrelsen afdeling for Særlig Kontrol nu er i gang med at analysere.

- Vi ligger inde med enorme datasæt nu, som vi er i fuld gang med at analysere. Vi regner med, at det kan bringe os videre og klæde os endnu bedre på til de langvarige forløb med retssager i en række lande det næste lange stykke tid, siger Steen Bechmann Jacobsen.

Materialet, som Skattestyrelsen nu har indhentet, bliver også delt med bagmandspolitiet, der nu har været i gang med efterforskningen af udbytteskattesagen i tre år.

- Vi lever selvfølgelig op til ordlyden i de kendelser, der udstedes. Men vi deler mest muligt med politiet i den her sag. Det er en fælles interesse at få de her penge hjem, siger han.

Som DR Nyheder kunne fortælle mandag, er Skattestyrelsen blandt andet gået rettens vej for at kræve kundeoplysninger fra de britiske storbanker Barclays og National Westminster Bank.

Shah afviser alt

I går kunne skatteminister Karsten Lauritzen fortælle, at der nu er rejst krav til personer og selskaber i udlandet svarende til det samlede beløb, som den danske stat mener at være blevet berøvet, nemlig 12,7 milliarder kroner.

Men Sanjay Shahs pressetalsmand, Jack Irvine, tager nyheden om nye beslaglæggelser med ophøjet ro.

I en mail til DR Nyheder kalder han det danske skattevæsen for 'dysfunktionelt, forfærdeligt styret og naiv i forhold til global økonomi'.

- Den danske regering er hurtigt ved at blive til grin i internationale finanskredse, og det eneste rigtige er, at de afskriver deres tab, skriver Jack Irvine.

Facebook
Twitter