Skattestyrelsen retter sigtekornet mod danske bitcoin-spekulanter

Der er skattesmæk og bøder på vej, hvis man ikke har indberettet bitcoin-gevinster.

Udover et skattesmæk risikerer de handlende, der ikke har indberettet gevinster med bitcoin, at få en bøde. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Skattemyndighederne går nu målrettet efter borgere, der har handlet med Bitcoin og andre former for kryptovaluta de seneste år.

Skattestyrelsen har fået Skatterådets tilladelse til at hente oplysninger fra tre danske kryptovalutabørser om alle handler, der er foregået på de platforme i årene 2016, 2017 og 2018.

Særligt i 2016 og 2017 var der store gevinster at hente på køb og salg af den virtuelle valuta, der tog nogle kolossale udsving i værdi, men alligevel blev mere og mere værd.

Hos Skattestyrelsen glæder personskattedirektør Karin Bergen sig over afgørelsen, der giver myndighederne mulighed for at undersøge, hvem der har husket at indberette gevinster og betale skat.

- Det giver os adgang til data, som vi ellers ikke ville have adgang til, og vi får oplysninger på unavngivne personer og selskaber, der har handlet på de her danske vekslingstjenester.

- Det har det ene formål at sikre, at der bliver betalt den skat, der skal, af de indtægter man har, siger hun.

Risikerer skattesmæk og bøde

De danske kryptovalutabørser skal udlevere navne, adresser, cpr-numre og cvr-information om virksomheder. Falder Skattestyrelsen over transaktioner foretaget af udlændinge, vil de informationer blive udvekslet med de respektive landes myndigheder, oplyser Skattestyrelsen.

Udover et skattesmæk risikerer de handlende, der bliver opdaget af Skattestyrelsen, også en bøde, forklarer Karin Bergen.

- Hvis man har handlet mod bedre vidende, og hvis man selv er skyld i ikke at have givet de oplysninger, der skal gives, så udsætter man selvfølgelig sig selv for en sanktion, siger hun.

I sommeren 2018 modtog Skattestyrelsen oplysninger fra de finske myndigheder om 2.700 danskeres handler for mere end 100 millioner kroner foretaget på finske kryptovalutabørser.

Hvor mange skatteunddragere, der er blevet fundet ved hjælp af de oplysninger, er ikke oplyst.

Rammer kun de små fisk

Markedet for handel med kryptovaluta er digitalt og derfor internationalt. Af samme grund skal man heller ikke forvente, at Skattestyrelsen kommer i nærheden af at få alle berettigede krav mod personer og selskaber, der har scoret kassen på bitcoin-bølgen, hevet hjem.

Det mener Payam Samarghandi, der er advokat med speciale i lovgivning om kryptovaluter.

- De fleste danskere har handlet på platforme, der ikke er beliggende i Danmark, for der er simpelthen flere muligheder, og det er også væsentligt billigere. De fleste af dem ligger i jurisdiktioner (hvor dansk lov ikke er gældende, red.), hvor det er svært at få en kendelse, der giver adgang til de nødvendige oplysninger, siger han.

Han tror i stedet, at nettet primært vil strammes om de små fisk.

- Der er formentlig tale om en afgrænset personkreds, som er dem, der har ønsket at bevare kryptovaluta igennem længere tid, siger Payam Samarghandi.

Hvor stort omfanget har været på de danskbaserede kryptovalutabørser, vil Karin Bergen fra Skattestyrelsen ikke anslå.

- Hvor mange handlende, det drejer sig om, eller hvor store beløb, der er handlet for, er det endnu for tidligt at fortælle noget om endnu, siger hun.

Skattestyrelsen oplyser, at de første borgere og virksomheder vil blive mødt med krav om skattebetaling og sanktioner inden sommeren.