Skattestyrelsen stævner canadisk pensionskasse for 900 millioner kroner

Pensionskassen havde ikke ret til at få udbetalt refusion af udbytteskat, lyder det fra de danske skattemyndigheder.

(ARKIVFOTO). Det er den canadisk pensionskasse HOOPP (The Healthcare of Ontario Pension Plan), der nu er blevet sagsøgt af Skattestyrelsen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

De danske skattemyndigheder har stævnet den store canadisk pensionskasse HOOPP for 900 millioner kroner, der er blevet udbetalt som refusion af udbytteskat.

Skattestyrelsen mener nemlig ikke, at pensionskassen har haft krav på millionerne.

- Pensionskassen var ikke berettiget til at få udbetalt udbytterefusion. Derfor har vi indgivet en stævning til Københavns Byret, så vi kan få beløbet tilbage til det danske skattevæsen, lyder det fra selskabsskattedirektør i Skattestyrelsen, Kenneth Joensen, der ikke vil bekræfte, at pensionskasse har hjemme i Canada.

Men HOOPP har i dag officielt bekræftet, at de er blevet stævnet.

Hos Skattestyrelsen understreger Kenneth Joensen, at der ikke er tale om svindel.

- Det her er en civilretlig tvist, og vi har for nylig bedt pensionskassen om at tilbagebetale pengene. Det har de ikke gjort, og så er konsekvensen, at vi må indgive en stævning.

Opdaget i 2015

De 900 millioner er ifølge Skattestyrelsen udbetalt til pensionskassen i 2011-2014.

Det skete under den såkaldte bankordning, der dengang gjorde det muligt for Danske Bank, Nordea og SEB at anmode om refusion af udbytteskat på vegne af deres udenlandske kunder - og udenom Skats kontrol.

Da ordningen så blev dømt ulovlig og skrottet i 2015, flyttede den canadiske pensionskasse sine ansøgninger om refusion over til Skat.

Det var først her, skattemyndighederne opdagede, at der var noget galt.

- Vi blev ved med at modtage anmodninger om udbytterefusion fra pensionkassen, efter at bankordningen var opsagt. Dem dykkede vi ned i, og siden da er der pågået undersøgelser, som har ført os til det sagsanlæg, vi kan fortælle om i dag, forklarer Kenneth Joensen.

Dialog endte ikke i enighed

I 2016 anmodede pensionskassen om at få refunderet udbytteskat for samlede 1,3 milliarder kroner.

De blev dog ikke udbetalt, fordi skattemyndighederne manglede klarhed over det reelle ejerskab til de aktier, der lå til grund for udbetalingen af de 900 millioner.

Med henblik på at indhente dokumentation for ejerskab på tidspunktet, hvor der blev udbetalt refusion, har Skattemyndighederne været i dialog med pensionsselskabet.

I den proces er det ifølge Skattestyrelsen ikke lykkedes parterne at nå til enighed.

- Vi har undersøgt sagen, og vi er nået til den konklusion, at de aktier, der er blevet refunderet udbytteskat på grundlag af, ikke har været ejet af pensionskassen, siger Kenneth Joensen.

Snyd eller spekulation?

Der er ifølge Kenneth Joensen flere årsager til, at Skattestyrelsen ikke betragter sagen om den canadiske pensionskasse som en svindelsag.

- Denne her sag er adskilt fra svindel, fordi der ligger rigtige aktiebesiddelser bag anmodningerne om udbytterefusion, og så er det også en pensionskasse med omkring 300.000 medlemmer og en balancesum på flere hundrede milliarder, der står bag. Det er noget andet, end det vi har set som svindel her i landet.

Men er der ikke tale om aktiespekulation?

- Jeg vil ikke stå og procedere sagen. Hvad du vil kalde det, er op til dig. Efter reglerne er det ikke ulovligt, og vi mener ikke, der er tale om svig, siger Kenneth Joensen, der understreger, at det ikke er Skattestyrelsens vurdering, at bankordningen er blevet brugt til svindel med udbytteskat.

Fra 2012 til 2015 er der der refunderet 5,4 milliarder kroner via bankordningen. På samme tidspunkt blev den danske stat blev udsat for formodet svindel med udbytteskat, der har kostet statskassen mindst 12,7 milliarder kroner.

Minister er tilfreds med stævning

Skatteminister, Karsten Lauritzen (V), er tilfreds med, at Skattestyrelsen har valgt at stævne pensionsselskabet.

- Jeg har som skatteminister ønsket, at vi skal have alle de penge tilbage, der er uretmæssigt udbetalt, som vi kan. Derfor ender den her sag i retten, og så må dommeren dømme. Jeg har en forventning om, at Skattestyrelsen får ret, lyder det fra ministeren.

Hvordan har du det med, at aktieudlån er blevet en del af investeringskulturen i store udenlandske pensionskasser?

- Jeg er overrasket over, at aktieudlån bliver brugt i det her omfang. Det havde vi, der har lavet reglerne, aldrig forestillet os, refusion af udbytteskat skulle blive brugt til.

Er der tale om aktiespekulation?

- Der er tale om aktiespekulation. Hvorvidt der er tale om lovlig eller ulovlig aktiespekulation, det skal en dansk dommer nu afgøre, siger Karsten Lauritzen

Her til aften har HOOPP udsendt en officielle udtalelse om sagen. I den fastholder pensionskassen, at den har overholdt alle regler.

- HOOPP har samarbejdet med SKAT om sagen og vi fastholder, at reglerne har været overholdt, lyder det fra Judy Mann, der er vicedirektør for PR og Kommunikation hos den canadiske pensionskasse

Artikel er rettet kl. 19.23, hvor vi har tilføjet HOOPP's navn og kommentar.