Skattestyrelsens digitale robot har fået debut: Fanger 726 selvangivelser

Det er ikke tallet, der er det vigtigste, siger underdirektør i Skattestyrelsen.

Siden 2016 har Skattestyrelsen haft 'digitale stopklodser', som blokerer for ulogiske indtastninger på årsopgørelsen. (Foto: Jonas Vandall Ørtvig © Scanpix)

En studerende, der kræver fradrag for at være dagplejemor. En lavtlønnet, der prøver at få fradrag for sine skibsanparter. En ung mand, der indtaster et stort fradrag for tabet på sine værdipapirer.

Sådan lyder nogle af eksemplerne på selvangivelser, som i år er blevet fanget af Skattestyrelsens digitale robot.

For første gang har Skattestyrelsen brugt såkaldt maskinlæring til at opsnuse afvigelser i danskernes selvangivelser, og det har foreløbigt givet en fangst på 726 selvangivelser det første år.

- Vi har taget et nyt digitalt værktøj i brug, som supplerer de andre former for kontrol, vi har. Og det er en baby, som vi har sat i verden, og som vi ser frem til at gå videre med, siger Karoline Klaksvig, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Tallet ikke vigtigt

Klaksvig anerkender, at en fangst på 726 ikke lyder af meget ud af i alt 4,6 millioner årsopgørelser. Men tallet er ikke så væsentligt, mener hun:

- Antallet er som sådan ikke det vigtigste for os. Vi har øget kontrolniveauet de senere år, og det vil vi gøre fremadrettet. Men vi er optaget af at gøre det let for de mange og svært for de få, siger hun.

- Vi ønsker ikke at stille værn op, så de mange borgere, som taster korrekte fradrag ind, skal have en tung vej igennem systemet. Det, vi gør, er at finde de atypiske afvigelser, som så supplere de øvrige kontroller, vi har.

Digitale stopklodser

Den digitale robot har også andre evner, som hjælper Skattestyrelsen til at blokere for borgere, som måske er lige rundhåndede nok med tallene i fradragsfelterne, fortæller Karoline Klaksvig:

- Vi har noget, vi kalder digitale stopklodser. Hvis man for eksempel indtaster et atypisk højt kørselsfradrag, bliver den indtastning blokeret.

- Der bruger vi det her værktøj til hele tiden at forstærke de værn, der er, og samtidig finde nye mønstre, siger hun.

Skattestyrelsen registrerer ikke antallet af skatteydere, som er blevet mødt af en digital stopklods, og som derfor ikke har kunnet gennemføre indtastningerne på deres selvangivelse.

Men styrelsen mener selv, at de digitale stopklodser er det mest effektive værn mod snyd på fradragsvægten.

4000 udtaget til manuel kontrol

I alt er 4.000 borgere blevet udtaget til manuel kontrol, efter de har været inde at rette i dette års selvangivelse.

Omkring 700.000 danskere foretager hvert år ændringer i deres årsopgørelser, og Karoline Klaksvig afviser ikke, at der stadig forekommer snyd med fradragene.

Men nettet bliver mere fintmasket i disse år, fortæller hun:

- Der vil altid være nogen, der laver fejl og nogen, som forsøger at snyde. Men med de værktøjer, vi har udviklet de senere år, og som vi bliver ved med at udvikle på, så kan man være tryg ved, at man ikke selv betaler for meget og ens nabo ikke betaler for lidt, lyder det fra Karoline Klaksvig, underdirektør i Skattestyrelsen.