Skattesvindel for milliarder: I dag starter stort retsopgør mod aktiehandlere og storbanker

Med krav om fængsel er to aktiehandlere de første, der stilles for en dommer i sag om udbyttesvindel.

De tiltalte har en fortid i den tyske storbank HypoVereinsbank (billedet), som spillede en central rolle i Cum-ex-handlerne, der havde til formål at hive skattekroner op af den tyske statskasse.

Efter årelang efterforskning i Danmark, Tyskland, Belgien, Storbritannien og flere andre europæiske lande starter den første straffesag nu mod bagmænd i det netværk af finansfolk, skatteadvokater og storbanker, der vurderes at have svindlet Europa for mindst 410 milliarder kroner.

Det sker onsdag i retten i Bonn i Tyskland, hvor to britiske aktiehandlere fra Londons finansdistrikt, City of London, på henholdsvis 41 og 38 år sidder på anklagebænken i en sag, hvor der også vil blive rejst milliardkrav mod flere globale banker.

- Det er en meget vigtig udvikling i hele det internationale kompleks. Selv om udfaldet i den tyske straffesag ikke uden videre kan overføres til Danmark, vil det alligevel påvirke opfattelsen af den danske sag, siger Thomas Elholm, professor i strafferet på Københavns Universitet.

- Lykkes det for eksempel for den tyske anklagemyndighed at få de to dømt, kan det ikke udelukkes, at det vil give den danske anklagemyndighed et godt udgangspunkt for det danske retsopgør, fortsætter han.

3,5 milliarder skattekroner

Begge anklagede tilhører det cum ex- eller udbytteskattenetværk - hvor Sanjay Shah – hovedmanden bag milliardsvindlen mod Danmark – er en central figur. Den yngste af de to arbejdede i en periode tæt sammen med Shah i London-afdelingen af schweiziske Credit Suisse.

Flere nøglefigurer fra cum ex-miljøet skal vidne i retssagen. Det gælder blandt andet den tyske skatteadvokat, der sidste år medvirkede anonymt i DR-dokumentaren Mændene der plyndrede Europa.

Den tyske skatteadvokat, Insideren, skal også afgive forklaring i retten. Sidste år stod han frem med sin historie.

De to aktiehandlere er anklaget for i årene fra 2007 til 2011 i ledtog med flere andre aktiehandlere og skatteadvokater samt blandt andet den amerikanske bank BNY Mellon og franske Société Générale at have franarret den tyske stat over 3,5 milliarder kroner.

Ifølge anklagen er det sket gennem en særlig form for aktiefidus kaldet cum ex, som er den finansmanden Sanjay Shah også har brugt til at pumpe 12,7 milliarder kroner ud af Danmark.

300-400 personer sigtet i Tyskland

Tysk politi har efterforsket mod netværket siden 2011, og sagen i Bonn ventes at være den første i op til 50 sager, der vil blive indledt i de kommende måneder og år i Tyskland.

Alene i nabolandet er 300 – 400 mennesker sigtede i det enorme sagskompleks, der er blandt de største sager om økonomisk kriminalitet nogensinde.

Herhjemme har Bagmandspolitiet efterforsket siden sensommeren 2015, hvor Skat efter et tip fra de britiske skattemyndigheder opdagede svindlen.

Bagmandspolitiet går stadig stille med, præcist hvor langt de er i efterforskningen af deres del af det internationale kompleks, der ud over hundredvis af finansfolk og skatteadvokater fra især London, Frankfurt og Dubai også blandt andet omfatter storbanker som JP Morgan, Morgan Stanley, Merril Lynch, Barclays, Deutsche Bank og State Street.

Fortid i stor tysk bank

De to britiske aktiehandlere, Martin S. og Nicholas D., der nu bliver de første på anklagebænken, er formentlig udvalgt, fordi de begge har valgt at samarbejde med tysk politi om opklaringen og på den måde er nemmere at få dømt.

Begge har en fortid i London-afdelingen af den tyske storbank HypoVereinsbank og siden cum ex-selskabet Ballance Capital, som Martin S. var med til at stifte i 2008.

- Slutspillet er gået i gang. Det kommer til at tage tid, men vi er inde på opløbsstrækningen, siger Christoph Spengel, professor i skatteret på universitet i Mannheim i Tyskland og ekspert i cum-ex.

Konkret er de to tiltalt for 34 tilfælde af grov skattesvindel i perioden 2006 til 2011.

DR Nyheder har interviewet den tyske whistleblower Frank Tibo. Han var chef i Hypovereinsbank og advarede ledelsen om de vidtgående aktiehandler i London-afdelingen, men fik en fyreseddel.

Involveret i de komplekse formodede svindeltransaktioner var flere banker, blandt andre BNY Mellon og Société Générale, samt den kendte tyske skatteadvokat Hanno Berger, der nu gemmer sig i Schweiz og kæmper imod at blive udleveret til Tyskland til retsforfølgelse for hans rolle i cum ex-svindlen.

Shah sigtet i Tyskland

Også Sanjay Shah er sigtet i Tyskland, hvor han blandt andet er mistænkt for i 2010 at have bedrevet cum ex-svindel mod de tyske skattemyndigheder gennem en fond indregistreret i Irland.

Cum ex går enkelt sagt ud på, at de involverede indbyrdes ”handler” aktier, som de ikke ejer, men aftaler på et senere tidspunkt at låne.

På den måde får de det til at se ud, som om de reelt ejer for eksempel tyske eller danske aktier og derigennem har krav på at få udbytteskat retur fra landenes skattemyndighed.

Cum ex er med sikkerhed udført af netværket mod Tyskland, Danmark, Østrig, Belgien, Schweiz og Luxembourg og formentlig også Norge, Sverige, Spanien, Frankrig, Italien og flere andre lande.

De to anklagede risikerer op til ti års fængsel, men ventes i fald de dømmes skyldige at slippe med en nedsat straf på grund af deres samarbejde med myndighederne. Hverken deres forsvarer eller anklageren i sagen fra anklagemyndigheden i Køln har ønsket at udtale sig, før sagen går i gang i Landgericht i Bonn.

DR dækker retssagen.

Aktier, udbytte og skat

  • Når en virksomhed giver overskud, kan den vælge at udbetale en del af overskuddet til sine ejere, aktionærerne. Dem, der ejer en aktie i virksomheden kan altså - én gang om året, når der er generalforsamling – få en del af overskuddet udbetalt i form af et udbytte.

  • Når aktionærer modtager udbytte, skal de betale skat af det. Det kaldes udbytteskat.

  • I Danmark er satsen for udbytteskat 27 procent. De penge tilbageholdes automatisk af skat.

  • Men Danmark har særlige skatteaftaler med flere lande i verden. Det betyder, at visse selskaber i visse lande har mulighed for at få refunderet den udbytteskat, som skattevæsenet i Danmark har tilbageholdt. Blandt andre små amerikanske pensionskasser har skattefrihed, som betyder, at de ikke skal betale udbytteskat i Danmark.

  • Men ifølge de danske myndigheder har hundredvis af pensionskasser og selskaber fået refunderet udbytteskat, som de slet ikke har betalt. I alt har Skat fra 2012 til 2015 fejlagtigt udbetalt 12,7 milliarder kroner i refusion af udbytteskat.