Skattesvindel for millioner: Sigtede har kendt hinanden i over 30 år

Et mere end 30 år gammelt venskab knytter to sigtede sammen i sag om snyd med udbytteskat for 37,4 millioner kroner.

Den ene sigtede i sagen om svindel med udbytteskat for 37,4 millioner i 2007 medvirkede sidste år i DR-dokumentaren "Milliardkuppet".

Dansk politi og Skat har gennem flere år haft mistanke om en alliance mellem skattemedarbejderen Sven og en udlandsdansker, der nu i en måned har siddet varetægtsfængslet i en ny sag om svindel med udbytteskat.

Det fremgår af en række sagsdokumenter, som DR Nyheder har fået adgang til.

Ifølge sigtelsen, der er rejst mod de to i maj måned, har de sammen bedraget Skat for 37,4 millioner kroner tilbage i 2007 ved ulovligt at have søgt om udbetaling af udbytteskat på vegne af et selskab, der hører hjemme på den caribiske skattely-ø Dominica.

De er desuden sigtet for flere andre forhold om skatteunddragelse og risikerer hver op til otte års fængsel.

Begge nægter sig skyldige.

”Groft uagtsomt”

Af de nye dokumenter i sagen fremgår det, at det er bagmandspolitiet, der allerede i 2011 tipper Skat om flere mistænkelige overførsler fra udlandsdanskeren til Svens konto i Nordea.

DR Nyheders dokumenter viser, at skattemedarbejderen modtager knap to millioner kroner mellem 2006 og 2010 fra udlandsdanskeren, der er en nær ven gennem mange år.

Derfor iværksætter Skat en undersøgelse af Sven, som på det tidspunkt har arbejdet i Skat i fire årtier.

Da Skat undersøger sagen vurderer man, at overførslerne fra vennen er en indkomst, der skal betales skat af.

Sven forklarer imidlertid, at pengene er et lån, som ikke er skattepligtigt. Han kan dog ikke komme med en forklaring, som kan overbevise først Skat, siden Skatteankenævnet, Landsskatteretten og senest byretten om, at indbetalingerne ikke er skattepligtige.

Flere gange, imens Svens skattesag behandles, kalder Skat det "groft uagtsomt", at han med sit kendskab til skattepligt ikke indberetter millionbeløbet.

Dokumenterne afslører desuden, at den tidligere skattemedarbejder i 2013 har planer om også at flytte til USA for blandt andet at arbejde for hans makker.

Pengene kom fra poker

Sideløbende med sagen mod skattemedarbejderen er udlandsdanskeren - der også er hans gode ven - gennem samme mølle.

I 2016 bliver han dømt til at betale skat af en indtægt på 10,2 millioner kroner, som er gået ind fra virksomheden i Dominica på hans danske konto i Nordea fra 2004 til 2009.

Undervejs i sagen forklarer udlandsdanskeren, at pengene på kontoen stammer fra udenlandske pokergevinster, som, han mener, er skattefri.

Han kan dog hverken dokumentere de meget store pokergevinster eller de seks millioner kroner, som han ifølge eget udsagn skal have brugt på at deltage i pokerturneringer verden over. Endelig får han heller ikke medhold i, at gevinsterne er skattefri, hvis de altså er reelle.

Ifølge dokumenter i sagen bliver udlandsdanskeren fanget i en kontrol, da Skat i 2010 får adgang til oplysninger om en stor portion pengeoverførsler fra skattelylande til danske bankkonti i forbindelse med det såkaldte projekt 'Money Transfer'.

På dette tidspunkt er manden netop flyttet til USA, og i de følgende år møder han ikke op til de mange møder om hans sag, men kommer blandt andet med forklaringen om pokergevinsterne gennem sin advokat.

Opfattede ven som lillebror

Skattemedarbejderen Sven møder derimod op til torskegilde hos Skat i juni 2011, hvor fire mand sidder på den anden side af bordet.

Sven hyrer en advokat, og gennem advokaten forklarer den nu tidligere skattemedarbejder, at han har kendt den tyve år yngre ven og nu udlandsdansker siden 1970’erne, hvor han fik medlidenhed med ham, fordi han vokser op i et problemfyldt hjem.

Skattemedarbejderen har selv familie og åbner dørene for den lille dreng, som han ifølge forklaringer i sagen opfatter som en lillebror.

Da Sven mange år senere selv kommer i økonomiske problemer i forbindelse med en skilsmisse, låner han ifølge eget udsagn penge af vennen til både at komme gennem skilsmissen og starte et nyt liv sammen med sin nye kone.

Ifølge Svens egen forklaring holder de to venner ikke et nøje regnskab med, hvor mange penge, udlandsdanskeren overfører til ham gennem årene 2006 til 2010.

Den ene har tillid til, at vennen nok skal betale pengene tilbage, mens den anden har forklaret, at han vil flytte til USA og arbejde gælden af efter sin pension.

Sven fortæller derudover, at han allerede i 2010 har udført konsulentarbejde for vennen ved at indsamle oplysninger om børsnoterede danske selskaber og oversætte dem til engelsk.

Hverken Skat, Skatteankenævnet, Landsskatteretten eller byretten godtager forklaringerne om, at pengeoverførslerne, der løber op i knap to millioner kroner, er lån mellem to gode venner.

I stedet slår alle instanser fast, at der er tale om en form for løn, som Sven skal betale skat af, hvilket han har undladt.

Anholdt i Københavns Lufthavn

Mens de to mænds skattesager har kørt ved de forskellige instanser, har Skat og politiet tilsyneladende ikke interesseret sig for, hvordan de mange millioner blev tjent.

Først i maj i år slår de til og anholder dansk-amerikaneren, da han lander i Københavns Lufthavn den 23. maj. To dage senere efter anholder de Sven i Sverige.

Nu lyder politiets anklage på, at de to har svindlet sig til 37,4 millioner kroner i uberettiget refusion af udbytteskat ved at have fået udbetalt millionerne til et selskab på skattely-øen Dominica.

Politiet mener, at de knap to millioner kroner, som den tidligere skattemedarbejder Sven har modtaget fra udlandsdanskeren, er løn for at have hjulpet med at gennemføre svindlen.

Sagen er en udløber af den store udbytteskattesag, hvor Skat er blevet svindlet for 12,3 milliarder, oplyser bagmandspolitiet, da de sigter og varetægtsfængsler de to personer i maj måned.

Begge nægter sig skyldige.