Skattevæsenet advarer danskerne: Lad være med at spekulere i at betale for meget i skat

Man risikerer at snyde sig selv, hvis man med vilje betaler for meget i skat for at være på den sikre side.

Færre danskere får skattesmæk end for ti år siden. Men der er plads til forbedring, viser nye tal. (Foto: Jonas Vandall Ørtvig © Scanpix)

Du sidder med forskudsopgørelsen. Du har ikke lyst til at få et skattesmæk til foråret, og derfor vælger du at skrive ind, at du tjener lidt mere, end du egentlig gør.

På den måde betaler du mere i skat i løbet af året, end du reelt behøver - bare for en sikkerheds skyld.

Men man risikerer at snyde sig selv med den metode, fortæller underdirektør i Skattestyrelsen, Karoline Klaksvig.

- Man skal ikke bare skrive, at man tjener mere, end man egentlig gør, for det kan give et skattesmæk. For hvis man i virkeligheden har en lavere indtægt, end man angiver, så har man også et lavere fradrag.

Der, hvor man som skattebetaler kan risikere at få et smæk, er når man ikke sætter sin løn højt nok op til at ændre på trækprocenten, men man stadigvæk får glæde af et større beskæftigelsesfradrag, forklarer Per Ørtoft Jensen, partner og skatteekspert i PWC.

For når lønsedlen så viser et lavere beløb, betaler man skat af det, man faktisk har tjent, samtidig med, at man får et for stort beskæftigelsesfradrag, der er beregnet ud fra det, man sagde, man ville tjene, siger han.

Beskæftigelesfradraget beregnes nemlig på forhånd, mens den skat, man betaler af sin løn, bliver udregnet på lønsedlen. Det vil samlet set betyde, at man har betalt for lidt i skat.

Skattestyrelsen uddyber ikke, hvor mange personer, det normalt drejer sig om.

Ifølge en opgørelse fra Skattestyrelsen havde 3,6 millioner danskere betalt for meget i skat i 2019.

Og selvom det for mange kan være rart at vide, at der ligger en udbetaling og venter på én, er det bedst at forsøge at lave en forskudsopgørelse, der er så tæt på din reelle indtjening som muligt.

- Generelt tror jeg, at mange tænker, at de hellere vil betale lidt for meget end lidt for lidt. Men det er trods alt ganske små beløb, vi taler om, siger Karoline Klaksvig.

Det gennemsnitlige beløb, som danskerne får tilbage, lå i 2019 på 4.400 kroner, fortalte hun torsdag i P1 Morgen.

Færre betaler penge tilbage

Mens nogle borgere spekulerer i at betale lidt for meget i skat, er der på den positive side færre, der ender med at betale restskat i dag end for ti år siden.

I 2019 skulle 700.000 borgere betale restskat mod 1,2 millioner i 2010.

Og beløbet, der skal betales tilbage er også faldet. I 2019 skulle der betales 3,2 milliarder kroner tilbage i skat.

Der er ifølge Skattestyrelsen sket et fald på over 5 milliarder kroner eller 62 procent siden 2010.

- Det er en meget glædelig udvikling. Vores opgave er at sørge for, at alle betaler den korrekte skat til tiden. Så jo ”tættere på skiven” hver enkelt danskers skat er, desto bedre er vi lykkedes med at løse en af vores kerneopgaver, siger Karoline Klaksvig.

Beløbene er udregnet for borgere med såkaldte enkle skatteforhold som lønmodtagere, pensionister og SU-modtagere.

Styr forskudsopgørelsen som husholdningsbudgettet

Ligesom man vil opdatere husholdningsbudgettet, hvis man får nyt job eller indkomsten ændrer sig, anbefaler Skattestyrelsen, at man også løbende retter forskudsopgørelsen til.

- Ligesom familiens husholdningsbudget skal skattebudgettet også opdateres, når der sker noget stort i økonomien. Hvis der kommer nye faste udgifter i familien, overfører de fleste af os straks flere penge til budgetkontoen. Sådan bør vi også tænke om forskudsopgørelsen, siger underdirektøren.

Nogle poster i forskudsopgørelsen bliver automatisk opdateret. Og ellers kan man roligt taste de præcise beløb ind med ro i maven.

- I Skattestyrelsen justerer vi faktisk hele tiden. Men for at undgå, at nogen får en ærgerlig regning, justerer vi altid en lille smule op.

Det er nu muligt at rette i din forskudsopgørelse for 2021 på Skattestyrelsens hjemmeside.

Opdateret kl. 14.11 med kommentar fra Per Ørtoft Jensen om beskæftigelsesfradrag.

Facebook
Twitter