I Horsens sidder en boligejer, som er blevet godt gal i skralden på skattevæsnet og ikke mindst over processen med hans nye ejendomsvurdering.
For selv om Asger Larsen gjorde, hvad han skulle, da han blev opmærksom på, at der var fejl i oplysninger om hans bolig, så står han nu tilbage med en forkert ejendomsvurdering.
En forkert ejendomsvurdering, som Vurderingsstyrelsen sendte til ham velvidende, at Asger Larsen havde forsøgt at rette fejlen og overholdt alle tidsfrister.
Dermed risikerer den frustrerede boligejer nu at skulle betale for meget i skat i flere år.
- De lægger et forkert resultat ud med åbne øjne. Det er ikke et uheld fra deres side. Det er helt bevidst, at de lader det stå, siger han.
Fik rettet fejl på to dage
Asger Larsens disputs med skattevæsnet begynder i september 2021, da han som én af de første boligejere får besked om, at hans nye ejendomsvurdering er på vej i e-Boks.
Med det samme kan han se, at skattevæsnet ved en fejl har talt en del af hans kælder med to gange i den nye vurdering.
Tip os:
- •
Kender du noget til sagen, eller har du andre tip? Alle henvendelser behandles seriøst og fortroligt.
- •
Skriv til vurdering@dr.dk.Hvis du har fortrolige oplysninger så undlad at bruge din arbejdsmail, arbejdstelefon eller arbejdscomputer.
- •
Du kan også oprette en anonym mailadresse på Protonmail og skrive krypteret til vurdering@proton.me
Asger Larsen læser sig frem til, at han med beskeden fra skattevæsnet i hånden nu har fire uger til at nå at råbe op om fejl eller mangler, inden den endelige ejendomsvurdering lander.
Boligejeren får på to dage godkendt en rettelse om kælderen hos kommunen og sendt en besked afsted til Vurderingsstyrelsen, som står bag de nye ejendomsvurderinger.
Altså lang tid inden fristen for at gøre indsigelse udløber.
Han får også en kvittering fra en sagsbehandler, som skriver, at Vurderingsstyrelsen har modtaget hans rettelse og styrelsen nu vil behandle sagen.
To måneder senere kommer svaret i e-Boks. Vurderingsstyrelsen har slet ikke nået at se på den faktuelle fejl, som Asger Larsen har sendt til styrelsen, lyder det.
- Du har modtaget din vurderingsmeddelelse, inden vi har set på de oplysninger, du har sendt til os. Det beklager vi, skriver Vurderingsstyrelsen.
Med andre ord vil skattevæsnet ikke rette den regnefejl, som betyder, at han nu får en forkert ny ejendomsvurdering, fordi myndigheden ikke selv nåede at se på sagen inden for tidsfristen.
Dermed får han ifølge Vurderingsstyrelsen en forkert vurdering.
- Du har gjort indsigelse vedrørende forkert registreret kælderareal. Det har resulteret i, at arealet i kælderen er medregnet dobbelt. Du har fået forholdet ændret i BBR til 49 m² lovlig beboelse. Ændringen vil være værdipåvirkende, lyder det i beskeden fra Vurderingsstyrelsen, hvor hans indsigelse afvises.
'Skatten bliver et vilkårligt tal'
Men selvom arealet er regnet dobbelt, og det betyder en forkert vurdering, så vil Vurderingsstyrelsen ikke ændre den nye vurdering, skriver styrelsen til ham i sit svar.
- Det synes jeg ikke er retfærdigt. Systemet fejler, og jeg har ikke mulighed for at få det rettet, siger Asger Larsen.
Konkret betyder det, at styrelsen mener, at han skal betale skat af knap 20 kvadratmeter mere bolig, end han burde. Det vil altså sige, at hans ejendomsvurdering - og hermed grundlaget for hans skattebetaling - burde være cirka 200.000 kroner lavere.
- Man vil køre videre med de tal, som man ved, er forkerte. Men så bliver skatten jo et vilkårligt tal.
- Den vurdering, som jeg har fået, den kan jeg sådan set ikke regne med. Hvor mange andre boligejere, der er i samme situation, det ved jeg ikke, siger Asger Larsen.
Professor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet er rystet over sagen.
- Det er horribelt og helt bims. Det kan de ikke.
Er det okay, hvis skattevæsnet afviser at sagsbehandle, fordi de ikke når at se på sagen?
- Nej, selvfølgelig ikke.
Både Vurderingsstyrelsen og skatteminister Jeppe Bruus (S) har sagt, at hvis man gør indsigelse inden for fire uger, så tager de sagen alvorligt?
- Det gør de så ikke. Det har I dokumentation for nu. De tager det ikke alvorligt, siger Sten Bønsing.
Får ikke noget ud af at klage
Nu hvor Vurderingsstyrelsen har afvist at rette Asger Larsens nye ejendomsvurdering, har han kun én mulighed tilbage.
Nemlig at klage.
Men her løber han ind i nye problemer. Når man inden for de fire uger gør indsigelse over oplysninger om ens bolig, så skal man som boligejer kunne bevise, at de forkerte oplysninger betyder, at man vil få en vurdering, der er mindst fem procent skæv.
Men kravene for at komme igennem med en klage, når de fire uger er gået, er langt hårdere, for her skal man kunne bevise, at ens vurdering er mindst 20 procent forkert på grund af fejlen.
Med andre ord: Hvis man for eksempel får en vurdering på to millioner kroner, så skal man bevise, at de forkerte oplysninger ville betyde, at vurderingen faktisk er mindst 400.000 kroner lavere.
Derudover skal man betale et klagegebyr, der ved overgangen til det nye vurderingssystem er blevet hævet fra 500 til 1.100 kroner per klage.
Skatteminister Jeppe Bruus (S) lovede i september sidste år, at ingen boligejere skal komme i klemme, hvis de forgæves forsøger at råbe myndighederne op i de fire uger:
Reglen med de 20 procent betyder, at Asger Larsen reelt set ikke får noget ud af at klage over sagen, da regnefejlen ikke påvirker vurderingen af hans bolig med det krævede beløb.
Det vurderer skatteadvokat Thomas Booker.
- Det er et retssikkerhedsmæssigt problem, at han ikke kan få en vurdering på et rigtigt grundlag, når han nu har gjort opmærksom på tingene i rette tid.
- Og det er rigtigt nok, at han bare kan klage, som styrelsen skriver til ham, men netop fordi han ikke opfylder tyveprocentskravet, så kan han ikke få sin vurdering sat ned, siger han.
Professor i forvaltningsret Sten Bønsing mener, at skattevæsnet sætter Asger Larsen i en helt urimelig situation, når Vurderingsstyrelsen ikke behandler hans indsigelse rettidigt og bagefter bare henviser ham til at klage.
- For klagemuligheden har han ikke, fordi procentsatsen er for lille. Det virker helt skørt, siger Sten Bønsing.
Når boligejeren fra Horsens inden for fristen på fire uger har råbt op om fejl og mangler, så kan Vurderingsstyrelsen ikke bare ignorere ham, fastslår juraprofessoren.
- Det er i strid med reglerne. Der er en pligt til at behandle de her indsigelser inden for fristen. Sådan er det, siger Sten Bønsing.
Styrelse vil ikke kommentere konkret sag
DR Nyheder har bedt Vurderingsstyrelsen stille op til et interview for at svare på kritikken fra eksperterne og boligejer Asger Larsen.
Det har styrelsen afvist og har i stedet sendt et skriftligt svar, hvor det lyder, at Vurderingsstyrelsen ikke kan 'kommentere på den konkrete sag'.
- Indledningsvis bemærker Vurderingsstyrelsen, at det er meget beklageligt, hvis der er forekommet tilfælde, hvor der i ejendomsvurderingen ikke er taget stilling til en borgers rettidige indsigelse, lyder det.
I svaret lyder det også, at reglerne før 1. januar i år har betydet, at boligejere som Asger Larsen ikke har fået kunne genoptage deres sag, hvis der var begået fejl, inden deres klagefrist var udløbet.
- Det er en betingelse for revision, at vurderingen eller en del af vurderingen er foretaget på et fejlagtigt grundlag, og at der i forbindelse med vurderingen er sket væsentlige fejl i forbindelse med deklarationsprocessen eller lignende væsentlige fejl, skriver styrelsen.