Boligejere i titusindvis står igen til at betale skat af en forkert ejendomsvurdering, som de ikke kan klage over.
Det erkender Vurderingsstyrelsen i forbindelse med, at danskernes forskudsopgørelser for 2025 i dag er blevet tilgængelige.
Der vil nemlig "fortsat være fejlbehæftede vurderinger, som boligejerne vil opleve som skæve", lyder det fra styrelsen.
Tip os
- •
Kender du noget til sagen? Alle tip behandles seriøst og fortroligt. Skriv til vurdering@dr.dk eller fra en krypteret mail til vurdering@proton.me
Ely Vorm er én af de boligejere, der nu igen får en forskudsopgørelse, som hun ikke kan genkende - og en ejendomsvurdering hun heller ikke kan klage over.
- Det er dybt frustrerende. Det rokker da ved ens retsfølelse, at man ikke har nogen som helst mulighed for at gå ind og klage over det.
- Normalt i alle afgørelser fra det offentlige, så er der en klageret, og den er bare fjernet med et penselstrøg her, siger hun.
57.000 grundværdier stikker af
DR Nyheder har tidligere fortalt om Ely Vorm, der har fået en grundværdi på 2,8 millioner kroner. Det er højere end værdien af hele ejendommen - både hus, grund og øvrige bygninger - der er landet på 1,9 millioner kroner.
På villavejen i Grindsted modtog hun og naboerne på den ene side af vejen sidste år vurderinger af deres grunde, der langt overstiger værdien af både hus og grund tilsammen.
En kendt fejl, som skattevæsnet i mange tilfælde endnu ikke har rettet, og som derfor stadig findes i 57.000 af de foreløbige 2022-vurderinger, som boligejerne har betalt skat af i år, og som nu genbruges til at udregne skat på forskudsopgørelsen for næste år.
Politikerne har nemlig lavet en nødløsning, der skal gælde i skatteårene 2025 og 2026.
Man har konkret set på de gennemsnitlige boligpriser i landets 98 kommuner, og så har man fremskrevet de foreløbige 2022-vurderinger, som ingen boligejere endnu har kunnet klage over.
Og i Billund var priserne højere 1. januar 2024 sammenlignet med samme dato to år forinden, hvilket betyder højere vurderinger.
- Så stop dog og lad være med at sende det ud i stedet for at sende en masse forkert ud til borgerne, siger Ely Vorm.
'De kan se, den er gal'
På den anden side af hækken til Ely Vorm bor Knud Erik Ditlevsen, som sidste år fik en ny grundværdi på godt to millioner kroner, mens værdien af hele ejendommen var sat til lidt mere end 1,2 millioner.
- Jeg kunne se med det samme, at vurderingen var gal. Den var næsten tredoblet lige pludselig, siger han.
Her mere end et år efter har han trods flere opkald til Vurderingsstyrelsen ikke haft held til at få vurderingen sat ned.
- Det er jo noget forfærdeligt noget, at vi mennesker bliver holdt lidt som slaver, når de ikke gør noget ved det. For de kan jo se, at den er gal, siger Knud Erik Ditlevsen.
Problematikken omkring de høje grundværdier førte i april til kritik fra Folketingets Ombudsmand. Alligevel går de igen i de fremskrevne vurderinger, og det undrer boligejerne i Grindsted.
- Otte måneder er frygtelig lang tid, når de faktisk har fået kritik for noget, de godt vidste var forkert, siger Ely Vorm.
Det undrer også Dansk Ejendomsmæglerforening, at ejendomsvurderinger med kendte fejl genbruges, mens boligejerne ikke har fået mulighed for at klage over afgørelserne.
- Det kan blive et ekstremt stort problem for den enkelte boligejer, da vi har set eksempler på virkelig skæve vurderinger. Det giver en generel usikkerhed, der kan påvirke alle boligejere, siger administrerende direktør Ole Hækkerup.
Styrelse: Ring til os
DR Nyheder kunne allerede sidste år afsløre, at cirka 80.000 grunde var vurderet højere end hele ejendommen.
Og hos Vurderingsstyrelsen udtrykker direktør Anne-Sofie Jensen forståelse for boligejernes frustrationer over nu igen at få forkerte vurderinger.
- Hvis de har en oplevelse af, at den her vurdering er meget skæv, så kan man rette henvendelse til Vurderingsstyrelsen via vurderingsportalen.dk eller via telefonerne, så kigger vi på det.
Men det sagde I jo også for et år siden. Og der er stadig 57.000 ejerboliger, der står med en højere grundværdi end en samlet ejendomsværdi?
- Problemstillinger omkring, at grundværdien er højere end ejendomsværdien, er vi i gang med at løse. Det gør vi frem mod januar og i takt med, at vi bliver færdige med sagsbehandling på 2020-vurderingerne, siger Anne-Sofie Jensen.
Tilbage i 2023 var den også gal med vurderinger af "komplicerede ejendomme", der blev udskudt til 2024. Se direktør Anne-Sofie Jensen forklare, hvad der nu forsinker udsendelsen til 2025:
Kan du sætte en dato på, hvornår alle boligejere har fået deres 2020-vurdering?
- Vi regner med at blive færdige med deklarationsmeddelelserne på de endelige 2020-vurderinger i løbet af første kvartal 2025. Typisk går der en fem uger fra, at man har fået en deklarationsmeddelelse, til man har sin endelige vurdering, siger hun.
Kan du give mig en garanti for, at jeg ikke kommer til at lave et interview med dig, hvor du står og skal forklare, hvorfor der er nogen, der først får deres 2020-vurdering i andet halvår af 2025?
- Jeg har en klar forventning om, at vi når det, og jeg lover i hvert fald, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at komme i mål med det, siger direktør Anne-Sofie Jensen.