Skiftetid i 11. time: "Vi går ind og kæmper det bedste, vi har lært"

Forhandlerne på det statslige område ankommer til Forligsinstitutionen.

(arkiv) Demonstration foran Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København, lørdag d. 14. april 2018. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix 2018) (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Der var lagt op til udskiftning i Forligsinstitutionen: Ud går de regionale forhandlere, der har siddet til forhandlinger siden morgenstunden, og ind kommer de statslige forhandlere.

DR Nyheders reporter foran Forligsinstitutionen fortæller, at de regionale forhandlere ikke er kommet ud fra forhandlingerne, og at man derfor kører begge forhandlinger sideløbende.

Chefforhandleren for de statslige ansatte, Flemming Vinther, håber på en aftale, men han er skeptisk:

- Vi går ind og kæmper det bedste, vi har lært, for at få en aftale her i 11. time, og nu må vi se, om arbejdsgiverne vil noget, siger han til DR Nyheder foran Forligsinstitutionen.

På det statslige område har de offentligt ansattes løn hidtil været hovedstridspunktet, men det udelukker ikke, at forhandlingerne også kan berøre eksempelvis lærernes arbejdstid.

Innovationsminister, Sophie Løhde (V), gav en kort kommentar forud for eftermiddagens forhandlinger:

- Det er en meget alvorlig situation, vi står i. Vi nærmer os med endog meget hastige skridt en deadline, siger ministeren.

Hun havde ikke yderligere kommentarer til dagens forhandlinger.

En mulig storkonflikt vil berøre omkring 500.000 offentligt ansatte.

Mulig løsning i regionale forhandlinger?

Forud for regionernes forhandlinger hos forligsmanden, Mette Christensen, i dag var Danske Regioners chefforhandler, Anders Kühnau (S), og forhandleren for de offentlige Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, optimistiske.

Sidste år aftalte fagbevægelsen at gå ind til forhandlingerne om de offentlige overenskomster med en såkaldt musketered, hvor alle stod skulder ved skulder i forhandlingerne.

Så om de regionale forhandlere har friheden til at indgå en aftale, uden brikkerne også er faldet på plads på det statslige og kommunale område, er tvivlsomt.

Konflikt kan udskydes igen

På tirsdag ved midnatstid udløber de 14 dages udskydelse af strejke og lockout, som forligsmand Mette Christensen besluttede 28. marts.

Konflikten vil på det tidspunkt være en realitet, med mindre parterne har indgået en aftale, eller forligsmanden vælger at udskyde for anden gang. Det er forligsmandens sidste mulighed for udskydelse.

Tidligere i dag fortalte Dennis Kristensen, at LO vil anbefale forligsmanden at udskyde en konflikt med 14 dage og fortsætte forhandlingerne.

Men Dansk Sygeplejeråd og Danmarks Lærerforening som begge er medlemmer af hovedorganisationen FTF afventer med at give deres anbefalinger til udskydelse af konflikten.

Forhandlerne på statslige område vil lade det være op til forligsmanden at vurdere, om konflikten skal udskydes.

Præcisering: Det fremgik tidligere et sted i artiklen, at de regionale forhandlere havde forladt Forligsinstitutionen til fordel for de statslige forhandlere. Det er ikke korrekt, begge forhandlinger er sideløbende i gang i institutionen.

Facebook
Twitter