Skrot af boreplatforme koster 420 mia. kr.

Opgaven med at skrotte over 470 ældre boreplatforme i Nordsøen løber op i udgifter på mindst 420 milliarder.

Over 470 boreplatforme i Nordsøen skal skrottes de næste 30 år. (© DR)

Regningen for at rydde op efter årtiers olieeventyr i Nordsøen bliver på mindst 420 milliarder kroner. Det vurderer to konsulenthuse i en ny rapport ifølge Ingeniøren.dk

Over 470 boreplatforme i Nordsøen skal skrottes de næste 30 år. Prisen for at hive dem i land, lukke oliebrønde og skrotte platformene bliver knap en milliard stykket.

Det vurderer de to konsulenthuse Douglas-Westwood og Deloitte i rapporten en rapport. I alt skal olie- og gasselskaberne betale mindst 420 milliarder kroner for oprydningen i Nordsøen. Det er første gang, der er en samlet vurdering af omkostningerne i hele Nordsøen.

Få fartøjer magter tunge løft

Skrotningen ventes for alvor at tage fart i årene 2016-2031. Samtidig med at der ventes en stor udbygning med offshore vindkraft i Nordsøen.

Det vil ifølge analytikerne give voldsom indbyrdes kamp om de få fartøjer, der magter de tunge løft ved både møllebyggerier og skrotning af olieanlæggene.

De efterlyser derfor nye fartøjer og nye faciliteter på land for at klare behovet. En udsættelse af skrotningen vil ifølge eksperterne kun fordyre projektet yderligere.

Den kommende kæmpeopgave har længe fået havnebyer med den fornødne kapacitet som blandt andet Esbjerg til at forsøge at bringe sig i position til opgaven.

Og de samlede omkostninger kan let blive mere end de 420 milliarder kroner, vurderer eksperter. Derfor er der rige muligheder for kærkomne indtægter for de havne, der kan komme i spil.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk