Skylder stadig 180.000 kroner: Nemt at låne til byture

Da Mark Bundgaard Hansen afsluttede sit studie, skyldte han over 200.000 kroner for sit SU-lån ligesom 18.000 andre studerende og færdiguddannede.

Mark Bundgaard Hansen skylder 180.000 kroner af sin SU-gæld. Han arbejder nu som bibliotekar i Aarhus. Privatfoto. (© DR)

Mark Bundgaard Hansen skylder staten penge - mange penge. Da han afsluttede sit studie, skyldte han over 200.000 kroner for sine SU-lån ligesom 18.000 andre studerende og færdiguddannede.

- Det er meget nemt, når man sidder som ung, bare at sætte sin signatur nederst på et stykke papir, og så har man noget ekstra at slå til søren for, siger Mark.

Rekordholderen for studiegæld skylder 650.000 kroner. Men der er mange flere, der skylder. Næsten 6.000 færdiguddannede skylder over 250.000 kroner til staten, og det er næsten fem gange flere end i 2003.

Mark skyldte 230.000 kroner som 30-årig, da han blev færdig som bibliotekar i 2006. Han brugte pengene på at blive far, på en uddannelse, han ikke gjorde færdig, og på byture i sine år på HF.

- Jeg græder ikke snot over min gæld i dag. Jeg kunne ikke være kommet igennem min uddannelse uden, siger han.

Råd til byture

Lånene begyndte allerede i Marks tid på HF. Dengang boede han med sin kæreste og hendes mor, og han havde derfor ingen udgifter til husleje. Gælden voksede for at give glæde i hverdagen.

- Et langt stykke hen af vejen var det rent forbrug, siger Mark. Han ville have fritid for at undgå skoletræthed, så han arbejdede ikke, og Mark siger selv, at SU-lånene betalte for byture og andre goder.

Han har set andre leve billigt og arbejde ved siden af studiet. Det var ikke noget for ham.

- Jeg havde nogle gode studieår, hvor der var råd til at gå i byen, siger han.

Glad for gælden

Mark læste fire år på en uddannelse, som han aldrig blev færdig med, og han blev far, mens han læste til bibliotekar. Begge dele føjede tusindkronesedler til gælden. Nu betaler Mark 2.300 kroner af om måneden, og han var heldig at få arbejde som bibliotekar, da han blev færdig.

- Jeg har bedre råd til at undvære 2.300 kroner nu, end jeg havde dengang, siger han.

Mark har hældt 50.000 kroner tilbage til statskassen siden han blev færdig med sin anden uddannelse som bibliotekar, men skylder stadig 180.000 kroner.