Slattent mobilsalg udløser blodbad i Microsofts mobilafdeling

Det går ikke godt for salget af Microsofts Windows-mobiler, og nu mister 1850 mennesker jobbet. Samtidig nedskrives værdien af forretningen igen.

A Microsoft representative shows a smartphone with Windows 10 operating system at the CeBIT trade fair in Hanover, Germany in this file photo from March 15, 2015. Microsoft recently announced a variety of ways to make it easier for developers to turn their Android or Apple app into a Windows app, in the hope that it will make its relatively unpopular Windows mobile devices more attractive and relevant. REUTERS/Morris Mac Matzen/Files (Foto: © MORRIS MACMATZEN, Scanpix)

Den lykkelige afslutning i eventyret om Microsofts dans med mobilmarkedet rykker nu et stort skridt længere ud i horisonten, efter at softwaregiganten igen må nedskrive værdien af sin mobildivision, denne gang med 950 mio. dollars.

Samtidig sættes 1850 ansatte på porten.

Selskabet solgte forleden en betydelig andel af den forretning, Microsoft i 2013 købte fra finske Nokia.

Det var de såkaldte feature phones - altså mere simple mobiler, der blev afhændet til to købere, dels et datterselskab til de taiwanesiske Foxconn-fabrikker, dels til en nystiftet finsk virksomhed, der har licens til at bruge Nokias navn og teknologier og forestå finnernes comeback på smartphonemarkedet.

Det bliver dog med Googles Android som styresystem, meddelte Nokia forleden.

Lumia sælger sparsomt

Microsoft købte dog også Nokias smartphone-division, og har videreført den under navnet Lumia - men der har ikke været salg i Microsofts Lumia-mobiler, der er sakket mere og mere agterud, og forleden måtte æde en yderligere nedgang til blot at have en procent af det samlede, globale salg.

Her sidder Googles Android-system massivt på tronen med op mod 85 procent af salget, viser tal fra IT-analysehuset Gartner.

Microsofts topchef, Satya Nadella kalder fyringsrunden og nedskrivningen for en 'fokusering af Microsofts mobilindsats'.

Det er fortrinsvist finner, der må forlade selskabet i forbindelse med fyringerne Selskabet har i forvejen skåret ned på antallet af modeller i Lumia-serien.

Windows 10 til PC boomer

Mens Windows 10 til PC er overordentlig succesfuldt og hastigt voksende - opdateringen er gratis det første år - er der altså foreløbig ikke kommet luft under vingerne for selskabets håb om, at interessen ville trække gang i salget af Windows-mobiler.

Microsoft nedskrev sidste år værdien af sin mobilforretning med 7,6 milliarder dollars - men Windows-chef Terry Myerson har også denne gang garanteret, at selskabet ikke er på vej til at smide håndklædet i ringen. I stedet meddeler han, at selskabet vil forfølge en strategi, hvor der satses på sikkerhedsbevidste virksomheder og forbrugere.

Mobilmarkedet, der for få år siden var domineret af Nokia, Samsung, HTC og Apple, toppes i dag af Samsung og Apple - samt en håndfuld kinesiske producenter.