Slipper for topskat med ny pensionsfidus

De store friværdier har betydet en fordobling i antallet af velstillede danskere, der slipper for topskat ved at indbetale store beløb på ratepensioner. Vismand opfordrer politikerne til at undersøge, om ordningen er blevet et skattehul.

Økonomisk vismand opfordrer politikerne til at undersøge, om en ny fidus blandt danskere med stor friværdi i huset har udviklet sig til et skattehul. (© DR)

De store friværdier hos boligejerne har betydet en fordobling i antallet af velstillede danskere, der slipper for topskat ved at indbetale store beløb på ratepensioner. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I 2004 indbetalte omkring 78.000 højtlønnede danskere i gennemsnit 253.000 kroner på en såkaldt ratepension med løbende udbetalinger.

Det er en fordobling af antallet af store indbetalere på få år.

Sparet skat og rentefradrag

Væksten skyldes, at der er mange penge at tjene på ordningen på grund af sparet skat og fradrag for renteudgifter.

Eksempelvis kan en husejer, der låner en million kroner afdragsfrit og indbetaler pengene løbende over ti år på en ratepension, få en nettogevinst efter skat på knap 220.000 kroner, hvis han højst skal betale mellemskat som pensionist.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Vismand: Ligner et skattehul

Den økonomiske vismand, professor Jan Rose Skaksen fra Copenhagen Business School, mener, at ordningen begynder at ligne et skattehul.

- Pensionsopsparingen blev indført på et tidspunkt, da samfundet samlet set havde brug for en øget opsparing og for at få den enkelte borger til selv at sikre sig selv. Men de aktuelle tal tyder på, at stadig flere er begyndt at bruge ordningen til at omsætte de enorme friværdier i boligerne til skattesubsidieret opsparing og som skattetænkning for at undgå at betale topskat, siger han.

Han anbefaler derfor politikerne at overveje, om det er et skattehul, som skal lukkes.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter